Eten

Voorstelling Psalmen Oude Kerk te Zwijndrecht

In de Gouden Eeuw werd overal gezongen: op straat, bij feesten en zeker in de kerk. Vooral de psalmen waren bekend, blijkt uit nieuw onderzoek. Met hun aantrekkelijke melodieën werden ze volop gebruikt om er nieuwe teksten op te schrijven. Zo vormen de psalmmelodieën een poort naar het cultureel erfgoed van toen.

Onlangs hebben Margot Kalse (oude-muziekspecialist en zangeres) en dr. Olga van Marion (docent Universiteit Leiden) een lijst gepubliceerd van de veertig meest geliefde melodieën uit de Gouden Eeuw, waarop het grootste aantal nieuwe liedteksten zijn geschreven. In deze top 40 komen maar liefst twaalf melodieën uit het psalmboek van Petrus Dathenus voor, dus bijna een derde. Het gaat om negen psalmmelodieën (6, 8, 23, 24, 68, 100, 103, 116, 118) en drie wijzen van gezangen: de Tien Geboden, de Lofzang van Maria en het Gebed des Heeren.

Op zaterdagavond 24 september komen Margot Kalse en Olga van Marion naar de Oude Kerk om door hun zang en spel het publiek te laten genieten van deze geliefde psalmmelodieën met teksten van toen. Samen met luitist Earl Christy brengen zij een mooie voorstelling die duidelijk maakt hoe de psalmen destijds dichters en dichteressen inspireerden om er nieuwe teksten op te schrijven. Aan het eind zal ook gezamenlijk gezongen worden!

● zaterdag 24 september 2022, 20:00 uur
● Oude Kerk te Zwijndrecht
● €15,00 te betalen vooraf via de webwinkel op onze site Top40vandegoudeneeuw.nl of €17,50 contant aan de zaal

Beoordeling Voorstelling Psalmen Oude Kerk te Zwijndrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.