Dordrecht

vijfentwintig jaar beeldenpark in het noordpark Zwijndrecht

Noordpark Zwijndrecht: Vrijdag zestien september en zaterdag zeventien was er de opening van de tentoonstelling Vooruitzien in het kader van vijfentwintig jaar beeldenpark in het noordpark.

Het Noordpark van Zwijndrecht is ontstaan door noeste arbeid in de tijd van de werkverschaffing, de grote depressie uit de vorige eeuw een kleine honderd jaar geleden.

Dit buitendijkse gebied aan het drierivierenpunt heeft vele functies gekend waarvan de ophangplaats van criminelen misschien wel de gruwelijkste is.

De galgeplaat herinnert in naam nog aan deze plek waar mensen opgehangen werden en bleven hangen ter afschrikking. In negentien zesenzestig werden de resten opgegraven door iemand die later ook een belangrijke rol zou spelen bij het initiatief ter oprichting van het beeldenpark, Lucien den Arend.

Een geweldige plek om te zijn
Dit drierivierenpunt is vaak een inspiratiepunt geweest voor schilders om als horizon Dordrecht op het canvas vast te leggen. De oevers van Zwijndrecht vanaf de Sophiapolder tot en met Meerdervoort waren gezichtspunten die men vastlegde.

Beroemde werken die door de eeuwen heen zijn gemaakt hangen in musea over de gehele wereld waaronder het Metropolitan in New York maar gelukkig ook in het Dordts museum.

Uit oude foto’s genomen uit de molen welgelegen wat als herkenningspunt op de oever stond voorbij de watertoren is te zien hoe mooi die horizon was en hoe heerlijk het is te vertoeven in dit gebied.

Wandelen langs de oevers
Het beeldenpark kent een geweldige looproute vanaf het veerplein waar niet alleen Lucien den Arend zijn atelier had maar ook Maria Glandorf en To Kuijper. Andere bekenden die daar zaten waren Willy Sluiter. en Otto Dicke die op die plek in de oorlog ondergedoken zat. Van al deze kunstenaars heeft de gemeente Zwijndrecht kunst in haar collectie.

Voor de wandelaar is er een prettige wandelroute vanaf het veerplein via het maaspad naar en door het noordpark.

Koningin Beatrix.
Lucien den Arend was secretaris van de Nederlandse kring van beeldhouwers en initiatiefnemer van het beeldenpark. Hij kende Koningin Beatrix nadat hij haar ontmoet had in Dordrecht bij de manifestatie oost west . Vanuit die ontmoeting volgde verder contact met haar. Zij bezocht regelmatig Lucien in zijn atelier aan de nieuwstraat.

Koningin Beatrix opende in negentien zesennegentig het Beeldenpark onder grote belangstelling.


Anno nu.

Het beeldenpark mag zich de afgelopen jaren gelukkig prijzen met twee vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van het noordpark. Bas Mol en Jan van Gortel Door hun initiatief krijgen de beelden in het park weer ruimte en meer aanzien. Hiermee wordt het vertoeven in het park een nog prettiger belevenis en krijgen de beelden de ruimte die ze nodig hebben.


wandelroute en programma.
het programma rond het vijfentwintig jarig bestaan staat op de website van beleefzwijndrecht.nl er op uit of op beeldenparkdrechtoevers.nl

Het programma is begonnen met landschapskunst in het noordpark aangevuld met beelden op het raadhuisplein en een tentoonstelling in Kunzt, ingang Bruïnelaan, in het gemeentehuis.

Te bezoeken vanaf zondag achttien september tot en met zondag drieëntwintig oktober. De tentoonstelling;  Vooruitzien is georganiseerd ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van het beeldenpark en toont het werk van vijfentwintig beeldende kunstenaars.

Binnen en buiten
Bezoekers kunnen op woensdag vrijdag en zondag op de middagen tussen half twee en half vijf binnenkijken in Kunzt. Ook vanaf het raadhuisplein, waar nu een drietal beelden staan,kan men zo naar het veerplein wandelen.  Op het Oranjeplein kan je al een werk van Lucien den Arend tegenkomen maar ook achter het gemeentehuis staan een aantal beelden uit de kunstcollectie van de gemeente Zwijndrecht.

Vanaf het gemeentehuis naar het noordpark wandelen is met de tentoonstelling een aanrader maar ook vanaf het veerplein langs het maaspad is een aanrader

Beoordeling vijfentwintig jaar beeldenpark in het noordpark Zwijndrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.