Minder restafval door maatregelen in grondstoffenbeleidsplan

De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft ingestemd met het grondstoffenbeleidsplan. Het grondstoffenbeleidsplan moet ervoor zorgen dat er beter afval wordt gescheiden door de inwoners. In Zwijndrecht wordt er per jaar 257 kilo restafval per persoon geproduceerd. De landelijke milieudoelstellingen zijn gesteld op maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Daarnaast moet 75% van het afval, zoals papier, gft en etensresten en plastic, blik en drinkpakken gescheiden worden opgehaald. De pijlers van het plan zijn invoering van het recycle-tarief en het laten ophalen van grof restafval tegen betaling.

In restafval zitten nog veel recyclebare grondstoffen zoals bijvoorbeeld papier, glas, gft en etensresten. De verbranding van restafval is belastend voor het milieu. Goed afval scheiden en minder restafval produceren is dus beter voor het milieu. Daarnaast brengt de verbranding van restafval hoge kosten met zich mee.

Beter afval scheiden door recycle-tarief
Eén van de pijlers van het grondstoffenbeleidsplan is het recycle-tarief. Het recycle-tarief beloont de goede afvalscheider en daagt anderen uit om beter hun best te doen. Bij het recycle-tarief krijg je zelf invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Het tarief bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. De hoogte van het variabele tarief wordt bepaald door het aantal keer dat je de ondergrondse container voor restafval gebruikt, of het aantal keer dat de restafvalbak aan huis wordt geleegd. Je betaalt dus echt alleen voor je eigen restafval. Goed afval scheiden betekent dus simpelweg minder kosten dan wanneer je het afval niet goed scheidt. Het recycle-tarief wordt per 1-1-2023 ingevoerd in Zwijndrecht. Antwoorden op veel gestelde vragen over het recycle-tarief zijn te vinden op www.zwijndrecht.nl/afval.

Wethouder Jacqueline van Dongen: “In Zwijndrecht zitten er nog teveel waardevolle grondstoffen in het restafval.
Als deze goed worden gescheiden, kunnen ze worden gerecycled en blijft er nog maar weinig echt restafval over. De verwerking van restafval is duur en deze kosten zullen de komende jaren alleen maar stijgen. De invoering van het recycle-tarief is dus nodig om het aantal kilo restafval te verminderen en de kosten in de hand te houden.”

Maatwerk voor specifieke doelgroepen
Het komende jaar werkt de gemeente de uitvoering van het recycle-tarief verder uit. Bij de uitwerking wordt rekening gehouden met senioren en inwoners met veel afval door bijvoorbeeld medische omstandigheden.

Laten ophalen grof restafval tegen betaling
Ook grof restafval tegen betaling laten ophalen is één van de maatregelen die opgenomen is in het grondstoffenbeleidsplan. In de loop van 2022 wordt het tarief voor grof restafval ophalen aan huis € 20,= per keer. Op verzoek van de gemeenteraad werkt de gemeente aan een plan waarbij het grof restafval één keer per jaar gratis kan worden aangeboden in de wijk. Voor het afgeven van grof restafval bij Milieustraat Noordpolder verandert er niets.

Dit is en blijft gratis.
Inwoners van Zwijndrecht kunnen ook gratis een aanhangwagen lenen voor het wegbrengen van grof afval. Aanhangwagens zijn te reserveren bij Du-Do. Telefoonnummer: 078-6160778. Grof tuin- en snoeiafval ophalen blijft ook gratis en herbruikbare meubels worden kosteloos door Opnieuw & Co opgehaald.

Gemiddelde score: 1.0 uit 5 (2 stemmen)
5 sterren
0
4 sterren
0
3 sterren
0
2 sterren
0
1 ster
2
Geheim

Ongehoord

De gene die dit heeft ingevoerd woont zeker niet in een flat. Denken zeker dat je in een flat voor elk soort afval een vuilnisbak kan plaatsen hmmm weet wel zeker dat dat niet gaat passen!
Dit voorstel past alleen als je in een rijtsjes/vrijstaande/boerderij woning woont.
20,- per x voor afval ophalen ze zijn zeker op hun achterhoofd gevallen toen ze dat bedachten.
Gezinnen in de minima zitten echt niet te wachten op deze onnozele invoering.

8 maanden geleden
F. Vd M

Waardeloos

Door een deel van de afvalstroom tegen extra betaling af te voeren, krijg je een verschuiving van het afval naar de niet extra belastte stromen.
Het lijkt alsof de gemeenteraad de burger als tegenstander ziet ipv dat ze die burger helpt en motiveert.
Dat er zoveel afval is, ligt voor een deel aan de verpakkingsindustrie. Veel goederen zitten in meerdere verpakkingen over elkaar. Ik lees niet dat de gemeente de winkels en de verpakkingsindustrie eens aanpakt en die overdaad aan verpakking gaat aanpakken. En als dit landelijk gedaan wordt scheelt dit aanzienlijk.
Verder zijn de ouderen weer de klos.
Alleen wil je niet met afval wegbrengen wachten tot de boel gaat stinken, of een grote afvalzak eindelijk vol is.
Afgezien van het feit dat de krachten afnemen en ouderen dus liever met een lichtere zak naar de container lopen.
Het gaat in dit alles om het gewicht van het afval. Dat wilt U terug naar 100 kg restvuil per persoon. Zorg dan dat U afval kunt wegen, dan ziet de burger wat hij weggooit.
Nu is het in mijn ogen een waardeloos voorstel.

8 maanden geleden

Beoordeling Minder restafval door maatregelen in grondstoffenbeleidsplan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.