kinderopvang

Kinderopvang in 2019

Het is ieder jaar weer de vraag, wat betekent de kinderopvang komend jaar voor mijn portemonnee. Ouders die gebruikmaken van kinderopvang hebben de informatie voor 2019 inmiddels ontvangen van hun kinderopvangorganisatie. De uurtarieven stijgen en organisaties kunnen vaak goed uitleggen waarom. Maar of ouders ook echt het antwoord hebben gekregen op wat de prijsstijging voor hun portemonnee betekent, is nog maar de vraag. Want dat heeft alles te maken met de kinderopvangtoeslag van de overheid. Die verandert namelijk ook in 2019.

Meer kinderopvangtoeslag
De kinderopvangtoeslag is afhankelijk van onder ander het gezinsinkomen. Anders dan bij bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag is kinderopvangtoeslag niet alleen voor mensen met een laag inkomen, maar voor alle tweeverdieners en werkende alleenstaanden. De hoogte van de kinderopvangtoeslag berekent de overheid aan de hand van een maximum uurprijs (belastingplafond) en een toeslagentabel. De toeslagentabel geeft aan hoeveel procent de tegemoetkoming is bij een bepaald inkomen. De overheid past deze tabel aan, waardoor ouders in 2019 meer kinderopvangtoeslag krijgen.

Belastingplafond verandert
De overheid bepaalt de hoogte van het maximale bedrag per uur waarover ouders kinderopvangtoeslag krijgen (belastingplafond). Vanaf 1 januari 2019 is dit bedrag voor het kinderdagverblijf en de peuterspeelgroep € 8,02 in plaats van € 7,45. Deze stijging komt doordat kinderopvangorganisaties in 2019 meer kosten moeten maken om aan de wet te voldoen. Een pedagogisch medewerker mag dan nog maar drie baby’s onder haar hoede hebben en organisaties moeten een pedagogisch coach hebben die de medewerkers begeleidt. Op de buitenschoolse opvang daarentegen mogen pedagogisch medewerkers meer kinderen opvangen. Daarom verlaagt de overheid het belastingplafond voor de bso in 2019 van € 6,95 naar € 6,89. Niet alle organisaties volgen de richtlijn om meer bso-kinderen per medewerker op te vangen. Zij kiezen ervoor om meer kosten te blijven maken omwille van de kinderen en de medewerkers.

Minder betalen in 2019?
Is een stijging van de bruto uurtarieven kwalijk voor de portemonnee van ouders? Dat valt nog te bezien! Uiteraard is het antwoord afhankelijk van onder meer de kostenverhoging die de kinderopvangorganisatie berekent en het gezinsinkomen, maar doordat de overheid de toeslagentabel en het belastingplafond aanpast, kan het zomaar zijn dat ouders in 2019 na verrekening van de kinderopvangtoeslag minder betalen voor kinderopvang dan in 2018. Hoe kunnen ouders dit checken? Op https://yeskinderopvang.nl/rekentool.html rollen de netto bedragen er direct uit voor de pakketten Vrije keus, Daluren en Standaard van Yes! Kinderopvang! Woont u niet in Zwijndrecht, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht of Ridderkerk? Dan kunt u uw netto kosten berekenen via de toeslagensite van de Belastingdienst. Hier vindt u ook alle informatie over wanneer u in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

Beoordeling Kinderopvang in 2019.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.