Foto Leonard Walpot

Het nut van de maatschappelijke diensttijd

“De maatschappelijke diensttijd verbindt mensen”, zegt Harmen Krul (26), nummer 21 op de CDA-lijst voor  de komende Tweede Kamerverkiezingen.

CDA
Harmen Krul: Foto Leonard Walpot

“In deze diensttijd leer je dat een sterke maatschappij, inzet van alle mensen vraagt. Daarom maak ik mij sterk voor zo’n diensttijd voor alle jongeren. Het is goed om op deze manier in jongeren te investeren.”

Caroline van den Bos (17) uit Zwijndrecht werkte tijdens haar maatschappelijke diensttijd in de ouderenzorg. Ze vond het zo speciaal, dat ze iedereen aanraadt om mee te doen. “Met mijn buddygroep hebben we geholpen de tuin van een oudere vrouw op orde te brengen. Ze bracht ons wel vijftien keer koekjes en thee als dank voor onze inzet. Het was bijzonder om te zien hoe dankbaar zij was, voor iets dat voor mij een kleine moeite was.”

Digitale bubbel
“Veel jongeren leven in hun eigen (digitale) bubbel en komen bijna geen mensen meer tegen die anders denken dan zij”, stelt CDA’er Krul. Hij denkt dat de maatschappelijke dienstplicht ervoor kan zorgen dat ze anders naar de samenleving gaan kijken. “Je blik wordt breder. Zeker als je samen aan de slag gaat, raak je in gesprek en leer je elkaar kennen. Zo ontstaat die broodnodige verbinding tussen mensen.”

Foto Leonard Walpot
Caroline van den Bos Foto Leonard Walpot

De maatschappelijke dienstplicht is meer voor Krul. “Ik heb bij een project in Den Helder gezien dat het jongeren structuur kan geven die ze soms zo nodig hebben in stressvolle tijden. Maar ook de waardering die ze voor hun werk en prestaties krijgen, de uitdaging om je in te zetten voor de maatschappij, draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling.”

Caroline is het daarmee eens: “De groep waarmee ik aan de slag ging, was heel verschillend. Dat had ik helemaal niet verwacht. Scholieren en studenten, van andere leeftijden en achtergronden.” Over een oudere deelnemer vertelt ze: “Hij had al heel andere dingen meegemaakt in het leven. Heftig om te horen, maar mooi om te zien hoe hij zijn ervaringen omzet in een missie om de wereld beter te maken. Zelf zit ik nog op school, dus hoe hij dealt met zijn leven is voor mij echt een les.”

Beluister ook de podcast van Talitha Muusse over dit onderwerp met Harmen Krul: Beluister de Podcast hier

Foto’s: Leonard Walpot

Beoordeling Het nut van de maatschappelijke diensttijd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.