Gemeente Zwijndrecht recyclet bedrijfskleding tot bankje

Op de foto wethouder Jacqueline van Dongen (duurzaamheid) en Feroz Salamat (firma Heigo) voor het nieuwe bankje
0
(0)

Sinds maandag 13 juli kunnen bezoekers van de gemeentewinkel plaatsnemen op een speciale bank. De bank met 2 plantenbakken is gemaakt van versleten bedrijfskleding van medewerkers van de gemeentewerf. De afgelopen twee jaar is er 172 kg bedrijfskleding ingezameld. Wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid) nam de bank dankbaar in ontvangst.


Sinds twee jaar levert Heigo de werkkleding van gemeente Zwijndrecht, die mede gekozen is vanwege de duurzaamheidsaspecten. De leverancier werkt samen met het bedrijf CLS Tex, die de oude werkkleding verwerkt tot nieuwe circulaire producten. Zwijndrecht is de eerste gemeente in Nederland die voldoende kleding heeft ingezameld en koos ervoor hiervan een bankje te laten maken.

Wethouder Jacqueline van Dongen is er blij mee: “Op de gemeentewerf werken zo’n 60 medewerkers. De kleding wordt dagelijks gedragen en heeft aardig te lijden door het werk in de buitenruimte. Gemiddeld gaat de kleding 1 tot 2 jaar mee. Op deze manier krijgt de kleding een tweede leven. Een mooi voorbeeld van circulair denken en doen.”

Op de foto wethouder Jacqueline van Dongen (duurzaamheid) en Feroz Salamat (firma Heigo) voor het nieuwe bankje
Op de foto wethouder Jacqueline van Dongen (duurzaamheid) en Feroz Salamat (firma Heigo) voor het nieuwe bankje

Van kleding tot bankje tot …
Na het inzamelen wordt de kleding vermalen en voor de stevigheid gemengd met zachte afvalplastics, afkomstig uit PMD restafval. Na toevoeging van natuurlijk bindmiddel, kan er een bank van worden gemaakt. De levensduur is ongeveer 40-50 jaar. Daarna is het mogelijk de bank weer om te vormen tot een nieuw circulair product.

Tijdelijke plek
De bank zal overigens maar tijdelijk in het gemeentehuis staan. Volgend jaar gaan we op zoek naar een mooie plek in Zwijndrecht.

Duurzaamheid op de gemeentewerf
De gemeentewerf werkt stap voor stap steeds duurzamer. Zo wordt bijvoorbeeld bij de aanschaf van nieuwe materialen gekeken of er een duurzamer alternatief is. Ook is de buitenverlichting op de werf onlangs vervangen door ledverlichting met een bewegingssensor. Op die manier besparen we kosten én energie.

Hoeveel sterren geef jij voor dit bericht?

Klik op de sterren om dit bericht te beoordelen.

Gemiddelde aantal sterren voor dit bericht 0 / 5. sterren tellen: 0

Tot nu toe geen sterren voor dit bericht! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Bedankt voor je beoordeling.

Volg ons ook op social media!

Geef een reactie!