Paasfeest op Winkelcentrum Boulevard Noord, Zwijndrecht

Gemeente Zwijndrecht bespreekt toekomst wijk Noord

Zwijndrecht: Hoe ziet de wijk Noord in Zwijndrecht er over tien jaar uit? Daarover gaat het masterplan Diztrikt Noord dat het college van burgemeester en wethouders voorlegt aan de gemeenteraad. Veel mensen hebben meegedacht over de toekomst, via straatgesprekken, bijeenkomsten en een enquête. De gemeenteraad bespreekt het masterplan tijdens de Politieke Markt op dinsdag 23 november.

De gemeente Zwijndrecht wil een kwaliteitsslag maken voor de gebieden rondom het spoor, aansluitend bij deelgebieden van de Spoorzone in Dordrecht. Zwijndrecht doet dat onder de naam Diztrikt. Naast de wijk Noord, vallen daaronder de stationsomgeving en de omgeving winkelcentrum Walburg. Voor Noord vragen vooral leefbaarheid en duurzaamheid aandacht.

Mooie wijk met groen karakter
Wethouder Jos Huizinga (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Noord is een mooie wijk met een groen karakter en goed bereikbaar vanaf het station. Maar als je verder kijkt, dan zie je dat het leven in sommige buurten niet gemakkelijk is. Hoewel ons wijkteam en allerlei organisaties en vrijwilligers er hard aan werken om bewoners aan een goed zelfredzaam leven te helpen, is de situatie van enkele woongebieden zo slecht, dat dit niet meer voldoende is. Aan de hand van het masterplan gaan we de komende tien tot vijftien jaar samen met andere partijen aan de slag in de wijk Noord om de leefomgeving te verbeteren en te verduurzamen.

Leefbaarheid kan veel beter
Inwoners, ondernemers, bezoekers, wooncorporatie en instanties, allen hebben meegedacht over de toekomst van Noord. Wat bij de gesprekken in de wijk vooral naar voren kwam is de leefbaarheid. Die kan veel beter. Denk aan ingrepen in de verkeerssituatie, de verblijfsruimte om samen met inwoners te vertoeven, en het aanpassen van de wijk voor het klimaat. Ondanks de groene uitstraling zijn grote delen van Noord sterk verhard en hierdoor gevoelig voor wateroverlast en hittestress. Het masterplan moet leiden naar meer evenwicht in het woningaanbod. Op die manier kunnen daadkrachtige inwoners de minder zelfredzame inwoners helpen. De uitvoering van het retail- en horecabeleid moet bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de winkelcentra in de wijk.

Korte termijn
Het masterplan gaat over de lange termijn. Het college van B&W verwacht met fysieke ingrepen ook een aantal problemen al op de kortere termijn op te lossen. Daarvoor wil het college begin volgend jaar met voorstellen komen.

Beoordeling Gemeente Zwijndrecht bespreekt toekomst wijk Noord.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.