oudekerkherstelstucwerk9035074195523026434.

De Oude Kerk ziet er weer mooi uit

Op dit moment kunnen nog steeds maar een klein aantal mensen naar de kerk komen om de diensten  bij te wonen. Dit zal helaas voorlopig nog zo blijven. Het werk van de Kerkrentmeesters van de “Oude Kerk” kan gelukkig wel gewoon doorgaan. De afgelopen maanden is de buitenkant van de kerk onder handen genomen. Waarom was dit nu nodig in deze tijd, zult u zich misschien afvragen? Veel kerken hebben het financieel moeilijk en het kerkbezoek loopt toch terug? Als eigenaar en/of gebruiker van een Rijksmonument heeft de Hervormde Gemeente de opdracht het gebouw in goede conditie te houden.

Gelukkig bestaat daarvoor vanuit de overheid een onderhoudssubsidie waarvan natuurlijk gebruik is gemaakt maken. Dit betekende wel dat van de totale kosten, zo’n € 26.000,=, de Hervormde Gemeente de helft zelf moet bijdragen. Het zou mooi zijn als u daar ook uw steentje in kunt bijdragen. Dit zal helaas voorlopig nog zo blijven. Het werk van de Kerkrentmeesters van de “Oude Kerk” kan gelukkig wel gewoon doorgaan.

De afgelopen maanden is de buitenkant van de kerk onder handen genomen. Waarom was dit nu nodig in deze tijd, zult u zich misschien afvragen? Veel kerken hebben het financieel moeilijk en het kerkbezoek loopt toch terug? Als eigenaar en/of gebruiker van een Rijksmonument heeft de Hervormde Gemeente de opdracht het gebouw in goede conditie te houden. Gelukkig bestaat daarvoor vanuit de overheid een onderhoudssubsidie waarvan natuurlijk gebruik is gemaakt maken. Dit betekende wel dat van de totale kosten, zo’n € 26.000,=, de Hervormde Gemeente de helft zelf moet bijdragen. Het zou mooi zijn
als u daar ook uw steentje in kunt bijdragen.

Zowel de binnenmuren en de buitenmuren van de kerk zijn altijd al voor een groot deel van stucwerk voorzien. Deze zijn afgewerkt met een witte saus laag. Al sinds mensenheugenis laat na een behandeling het stucwerk op veel plekken op termijn toch weer los en bladdert de verf er af. Hoe komt het dat dit probleem elke keer weer terugkomt? Dat wilden men nu weten. Er is begin dit jaar door de Kerkrentmeesters contact gezocht met een drietal gespecialiseerde bedrijven en is aan elk een advies gevraagd. Belangrijkste overeenkomstige conclusies waren: vochtuittreding en vorming van zoutkristallen.

Besloten is op basis van deze uitkomst een onderzoek te doen naar de oorzaken van vocht en zout. Hiertoe zijn op meerdere plaatsen buiten in de muren gaten geboord en is het vochtgehalte gemeten. De conclusies waren: Het vocht is van buitenaf ingetreden en zout is een mineraal, dat altijd in stenen zit. Omdat het dikke muren zijn dus in verhouding ook veel zoutkristallen. Het intrekkende vocht komt door beschadigd de lood onder de ramen, scheurtjes in de muren en beschadigingen in het stucwerk.

Na diverse offertes beoordeeld te hebben is mede op advies van onze externe adviseur Jan Baas van MonumentPlus uit Nieuw-Lekkerland gekozen voor de firma Monks uit Leiden. Hierbij is nu de buitenkant van de kerk aangepakt en binnen zijn de meest slechte plekken behandeld. In een periode van ruim 10 weken hebben de medewerkers van de firma Monks als eerste de gehele oude stuclaag weggebikt tot op de metselstenen, daarna een zoutremmer (voorkomt vorming van zoutkristallen), een hechtlaag en raaplaag aangebracht, daarna een speciale membraam laag die het indringen van vocht van buitenaf voorkomt, maar wel vocht van binnen naar buiten doorlaat. Daarna een aantal sauslagen. In totaal zijn wel 7 lagen
aangebracht. De kerk ziet er nu weer prachtig uit, en mag ze zich verheugen in de vele fotografen die langs komen tijdens hun wandeling om een mooi plaatje te schieten.

Hebben de Kerkrentmeesters nog wensen? Natuurlijk wij zouden erg graag de kerk buiten willen aanlichten. Geen harde noodzaak maar wel erg mooi. De Oude Kerk is een van het kleine aantal mooie Rijksmonumenten in Zwijndrecht. Als u ons idee ondersteunt kunt u een gift overmaken naar de wijk kas van de Oude Kerk. Bankrekening: NL86RABO0313269610 onder vermelding van “Aanlichten Oude Kerk”.

Beoordeling De Oude Kerk ziet er weer mooi uit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.