Ketelbinkie

De ketelbinkies van Rotterdam bestaan echt !

Rotterdam: Wie kent het lied niet van die straatjongen uit Rotterdam? Rotterdam, groot geworden door de maritieme identiteit die Nederland heeft, en daardoor heeft uit kunnen groeien tot een wereldhaven van formaat, en een heel lange tijd zelfs de grootste haven ter wereld.

Wat is een Ketelbinkie?Ketelbinkie
Het is een scheepsjongen. Ook verkort tot ketel* (vanwege het dragen van ketels) en was het manusje van alles in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar aan boord van een schip. Voor wat betreft een land als Nederland kwam dit voor in de scheepvaart van vóór de 20e eeuw. De arbeidswetgeving verbiedt sinds het Kinderwetje van Van Houten nu de inzet van te jonge kinderen. Meisjes als zeelui waren altijd al ongebruikelijk.

Echter de ketelbinkies bestaan nog steeds! Wel een stuk jonger, en ze hebben het een heeeeel stuk leuker.. De ketelbinkies van nu zijn jongens en meisjes die je vindt aan boord van de Betelgeuze, het korpsschip van het zeekadetkorps Rotterdam.

Daar leren ze op speelse wijze van alles leven over het maritiem leven als voorbereiding om aspirant zeekadet te worden. Zo leren ze schiemannen, kaart en kompas, overleven op zee, zeilen in een optimist, kajakken, EHBO en nog veel meer.

Daarnaast krijg je op een leuke manier kennis van geschiedenis, door leuke uitjes,  zoals door het bezoeken van het MuZeeum in Vlissingen, of het Maritiem Museum in Rotterdam.Ketelbinkie

Ben jij 8 jaar of ouder en het jij je zwemdiploma ? Woon je in regio Rotterdam-Rijnmond of Drechtsteden ? Monster dan aan als Ketelbinkie of als Aspirant-Zeekadet bij het zeekadetkorps Rotterdam en begin je avontuur. .

Foto : zeekadetkorps Rotterdam
Ketelbinkie logo: Fred Eijkenboom

Voor meer info: www.zkkrotterdam.nl   info@zkkrotterdam.nl

Beoordeling De ketelbinkies van Rotterdam bestaan echt !.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.