Beursvloer

De internationale mineralenbeurs 19 november Develstein

Eigenlijk weten geïnteresseerden en vaste bezoekers het wel de derde zaterdag in maart en november is er altijd een mineralenbeurs in het Develstein van tien tot vijf.

Dat is al heel erg lang zo en is op die zaterdag vanwege internationale afspraken met andere organisaties om elkaar niet in de wielen te rijden maar elkaar aan te vullen.

Sinds het ontstaan van de beurzen met een aanvang in het Develpaviljoen is het uitgegroeid tot de beurs die het nu is net iets verderop in het Develstein.

Develstein was destijds nog een scholengemeenschap in houten noodgebouwen en het vervolg van de beurs vond plaats in de Vonkenberg om door te groeien naar de Walburghal.

Beide gebouwen bestaan reeds lang niet meer en de transformatie van Develstein heeft geleid tot een waardige plek voor een beursvloer.

Op vrijdagmiddag transformeert de school hal en kantine tot een ware beursvloer. Schuifwanden gaan open en schooltafels maken plaats voor beurs tafels waar een dag later mineralen en fossielen in een brede variëteit worden uitgestald.

In de jaren tachtig moesten ook nog tapijttegels gelegd worden in de Walburghal en de gymzalen die toen nog gebruikt werden maar dat is de organisatie van vrijwilligers nu bespaart.

Geode kende in zijn oprichters mensen uit het hele land met contacten over de hele wereld. Van Down under tot india of gewoon duitsland belgië oostenrijk of Zweden.

Één van de oprichters Dhr. van Kempen was juwelier in Zwijndrecht en was te vinden vlakbij Develstein op de kort ambachtlaan in de kiosk naast het pand waar nu budget food zit.

Er kwamen nog meer mineralen winkels  in Zwijndrecht zoals Zwagemaker in de Prins Bernhardstraat of BIS op het veerplein waar  nu circles en stones vlakbij zit maar ook de Lingam verkocht en verkoopt nog steeds mineralen, eerst in de Pruylenborg nu vanaf de Koninginneweg.

Vele families in Zwijndrecht hebben bijgedragen aan het succes van Geode wat ondertussen al meer dan honderd beurzen georganiseerd heeft sinds haar bestaan.

Zaterdag 19 november is het dus weer zover.

Covid heeft lang de honderdste beurs in de weg gestaan maar die is dus reeds geweest maar dit virus heeft ook in de vereniging huisgehouden en haar slachtoffers geëist.

Ondanks dat zijn er ondertussen vele generaties die enthousiast met mineralen en fossielen bezig zijn,

Is het niet alleen met verzamelen, zoeken in de natuur, maar ook met slijpen, edelsteensmeden of gewoon gezellig kennis opdoen en uitwisselen op de cursus edelsteenkunde.

Wie daar meer over wil weten is natuurlijk ook van harte welkom op de beurs en kan terecht bij de info of slijpstand. Ook voor de jeugd is het weer een feestje met tal van activiteiten waarbij het slijpen van een eigen steen natuurlijk geweldig is. Ook de microscoop vertelt een geweldig visueel verhaal. Van micro tot macro is het altijd een geweldig spektakel om mee te maken en rond te snuffelen. Of dat nu is voor sieraden, kettingen, dinobotten of haaientanden  een praatje of de ontmoeting Geode is the place to be de negentiende.

Kom gezellig langs want voor jong en oud is gezellig en loopt iedereen warm vol enthousiasme met elkaar en voor elkaar. zaterdag tien tot vijf in Zwijndrecht aan de develsingel

Chrisjewierook

Gaan

Altijd gezellig en interessant

3 weken geleden

Beoordeling De internationale mineralenbeurs 19 november Develstein.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.