2545 logo dd092c428db51ee402dab0d51ae34395658473329355763689

Bijna 600 jongeren bekijken First Time Voters Event

Een avond vol verrassende inzichten, scherpe vragen en grote idealen; jonge stemmers konden hun hart ophalen tijdens het First Time Voters Event dat op 1 maart werd georganiseerd door de Bibliotheek Aanzet en Kunstmin.

Het online evenement bereidt jongeren voor op hun eerste keer stemmen en is al zo’n 600 keer bekeken. ‘’We hopen dat er nog veel meer jongeren gaan kijken. Het event is in aanloop naar de verkiezingen nog terug te zien’’, aldus Jaime Quant, een van de organisatoren vanuit de Bibliotheek AanZet.

Idealistische pleidooien
Quant kijkt met een goed gevoel terug op het evenement: ‘’Het was goed om de jongeren wakker te schudden en duidelijk te maken waar politiek voor bedoeld is. Ze krijgen nu de kans om van zich te laten horen’’, meent hij. De uitzending die live vanuit het Energiehuis in Dordrecht gestreamd werd, was gericht op jongeren uit de hele regio Drechtsteden. Zo gaven niet alleen stemmers uit Dordrecht, maar ook Alblasserdam, Gorinchem en Ridderkerk ‘victory speeches’.

Dit waren pleidooien waarin ze hun idealen verkondigen aan de jonge kandidaten van de grootste politieke partijen die ook te gast waren bij het First time Voters Event. Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken, koos de organisatie ervoor vooral politici uit te nodigen die zelf ook twintigers zijn. ,,Sommige speeches waren heel idealistisch, zo wilde een van de jongeren de gehele bio-industrie afschaffen’’, licht Quant toe.

Wake-up call
Tijdens de livestream kregen de jongeren de kans om vanuit huis te reageren op wat er in de uitzending werd gezegd. Volgens Quant leverde dat veel interactie en vragen via de chat op. ,,Dat maakte de uitzending toch heel persoonlijk, ook al was het online’’, meent hij.

Ook viel het hem op dat jongeren tijdens de uitzending tot nieuwe inzichten kwamen: ,,Dat wanneer je niet stemt, jouw stem naar de grootste partij gaat, bleek echt een wake-up call.’’ Aan het einde van de avond riep ook de Dordrechtse burgemeester Wouter Kolff de jongeren op te gaan stemmen. Het First time Voters Event is terug te kijken via het Youtube-kanaal AanZet live.

Lokale initiatieven
Naast het evenement vanuit Dordrecht, zijn er ook lokale First Time Voters-initiatieven georganiseerd. Een aantal jonge kiezers uit Gorinchem reageerden vanuit The Mall en de Bibliotheek via Zoom op wat er tijdens het First Time Voters Event in Dordrecht gebeurde.

En Barendrecht hield zelfs op 3 maart een eigen debat vanuit BLOK0180 onder leiding van TikTok fenomeen Tante Toof en acteur Erik van Welzen. In Ridderkerk heeft de Bibliotheek AanZet de handen ineen geslagen met RTV Ridderkerk. Samen organiseren zij drie politieke cafés op 26 februari, 6 maart en 13 maart.

De radio-uitzendingen zijn steeds van 14.00 uur tot 15.00 uur te beluisteren. Tijdens het tweede café zullen enkele Ridderkerkse partijen die ook landelijk actief zijn ingaan op verschillende stellingen. In de laatste uitzending gaan alle lokale partijen die landelijk actief zijn met elkaar in debat.

Beoordeling Bijna 600 jongeren bekijken First Time Voters Event.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.