Bibliotheek AanZet

12 nieuwe Voorleescoördinatoren aan de slag voor baby’s en peuters

(Voor)lezen is belangrijk voor ieder kind. Basisvaardigheden op het gebied van lezen, schrijven en digitale geletterdheid zijn voor kinderen noodzakelijk om zelfredzame burgers te worden. Daarom werkt de Bibliotheek AanZet graag samen met professionals in de kinderopvang en het onderwijs om structureel aandacht te besteden aan lezen en voorlezen. Ons aanbod bestaat uit activiteiten voor kinderen, ouders en professionals. Voor deze laatste groep bieden we deskundigheidsbevordering. Bijvoorbeeld tijdens onze training Voorleescoördinator. Bij het Kenniscafé Leven lang voorlezen in januari kregen maar liefst 12 cursisten hun certificaat uitgereikt: een feestelijk moment, want hier profiteren een hoop kleintjes van!

Geslaagd
Marcia Gerritsen, Nicolet Molenaar (SKS Alles Kids, locatie Polderpioniers), Pascalle van Ockenburg (KDV Pipoo), Linda Schenkel-Naaktgeboren (H30, locatie De Regenboog), Tanja Hakbijl (VCORG, De Peuterhof), Sandra van der Net (H30, locatie Het Kristal), Inge Neven (H30, locatie De Repelaer), Sabina Raimondo (H3O, locatie Polderpeuters en Klein Duimpje), Jose Laâouina, Coby Huisman (SPD), Hanneke Poppelier (Kinderopvang HINK, locatie De Kleine Wei) en Manon van Dam (Kinderopvang HINK, locatie De Bloementuin) zijn onlangs geslaagd voor de training Voorleescoördinator. Zij zijn nu dé aanjagers van een positief voorleesklimaat bij hun instelling. “Met het in de training opgestelde voorleesplan kan ik ons voorleesbeleid vorm geven en uitvoeren. Daarnaast heb ik enorm veel tips en trics gekregen om voorlezen nog leuker en leerzamer te maken en mijn collega’s te inspireren!”, aldus één van de cursisten.

Bibliotheek AanZet
Op de foto van links naar rechts: Sabine Raimondo, Linda Schenkel-Naaktgeboren, Sandra van der Net, Jose Laâouina, Coby Huisman, Marcia Gerritsen, Nicolet Molenaar (de andere geslaagden hebben hun certificaat op een ander moment uitgereikt gekregen).

Leren begint bij lezen
(Voor)lezen stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die al vroeg met boeken in aanraking komen het later vaak beter doen op school. De voorleescoördinator zorgt ervoor dat het voorlezen aan de allerkleinsten goed wordt ingebed in het beleid en uitvoering: voldoende leestijd, een actuele en gevarieerde collectie, ouderbetrokkenheid, activiteiten en ook deskundigheidsbevordering van de collega’s. Tijdens de training werken de cursisten o.a. aan een realistisch voorleesplan voor de eigen locatie.

Inschrijven
Op dinsdag 5 maart start er weer een nieuwe training Voorleescoördinator. De training bestaat uit drie bijeenkomsten en wordt gegeven door een ervaren bibliotheekconsulent. Deelnemers krijgen basiskennis van jeugdliteratuur voor de doelgroep van 0 tot 4-jarigen. En een belangrijk onderdeel van de training is het opstellen van een realistisch voorleesplan. Meer informatie via www.debibliotheekaanzet.nl/voorleescoordinator.

AanZet voor iedereen
De Bibliotheek AanZet is een onafhankelijke vinder en verbinder van informatie. Die informatie kan te vinden zijn in een ander persoon, andere organisatie, online of in een boek. Met een uitgebreid programma met workshops, lezingen en cursussen kan iedereen kennis maken met nieuwe ideeën, verhalen en technologie. Online én offline. De bibliotheek is ook plek om te studeren, werken of gewoon met iemand af te spreken. Ongeacht je leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau. Je hoeft ook geen lid te zijn om bij de Bibliotheek te komen. Iedereen is welkom. Alleen wanneer je materialen wilt lenen, heb je een lidmaatschap nodig. Kijk voor onze al onze activiteiten op www.debibliotheekaanzet.nl.

Beoordeling 12 nieuwe Voorleescoördinatoren aan de slag voor baby’s en peuters.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.