Zwijndrecht kent al een langere geschiedenis van mineralen enthousiastelingen.

Het enthousiasme leefde bij een drietal mensen die het idee opvatten om een expositie te organiseren van mineralen. De locatie werd het Develpaviljoen. Dat het zo een groot succes zou worden had niemand verwacht . Voor dat de naam Geode Zwijndrecht gebruikt werd noemde men zich mineralenvereniging Zwijndrecht en omstreken.

Geode mineralenvereniging Zwijndrecht en omstreken

Een van de exposanten en oprichters was Dhr. Van Kempen. Hij had heel bijzondere mineralen uit India. Poona was de vindplaats van het okeniet wat voor die tijd heel bijzonder was. Geen internet geen beurzen waar je zomaar wat kon kopen en via de juweliers wereld was het de enige logische manier om in contact te komen met de mineralen wereld.

De verbinding met Zwijndrecht was gemaakt en na de tentoonstelling was er zoveel enthousiasme dat men een ruilbeurs ging opzetten. De locatie werd de Vonkenberg waarbij de nadruk lag op ruilen. Veel mensen waren enthousiast en wilden ook kopen maar dat was de eerste keer niet echt de bedoeling. Aangezien er zoveel animo was werd e Het al gauw een beurs waarin er ook verkocht mocht worden en dat betekende ook dat de gehele dag het een drukte van belang was.
Steeds meer standhouders en kopers trokken naar Zwijndrecht waar tweejaarlijks een beurs ontstond .

Geode mineralenvereniging Zwijndrecht en omstreken

Zwijndrecht kende gaandeweg tal van mineralen winkels Zwagemaker in de prins Bernhardstraat was daar een mooi voorbeeld van maar nog bekender werd galerie BIS op het Veerplein waar het accent veel meer op fossielen lag.

Van Kempen bleef in Zwijndrecht als juwelier ook actief. De tweede generatie van Kempen streek neer in kort Ambacht naast de huidige winkel van Budget Food. Net als galerie BIS verdween ook de juwelier van Kempen waarbij Zwijndrecht nog maar twee winkels overhield die mineralen verkochten. Stones op het Veerplein en de Lingam.

Geode bleef en organiseert nu aanstaande zaterdag de 95e beurs in Develstein.
De verbintenis met Kort Ambacht komt niet alleen via de familie van Kempen maar ook door Develstein. Geode begon met haar activiteiten in de Vonkenberg waardoor ook de jeugdafdeling en het Geodroom ontstond. In het Geodroom werd en wordt nog steeds geslepen en mineralen ontleed maar ook sieraden gemaakt en zilversmeden les gegeven.

Geode mineralenvereniging Zwijndrecht en omstreken

Na veel omzwervingen zit het Geodroom weer in Zwijndecht en nu in het slagveld waar iedere woensdagmiddag les gegeven wordt en jong en oud aan het werk is onder leiding van Bernhard Hollestein .

Slijpen in Zwijndrecht is vele jaren gedaan door de familie Bruins in de Vlaamsestraat die ook vanaf het begin lid waren en zijn van Geode . Onze heeft veel leden opgeleid en geënthousiasmeerd . Recent is hij op hoge leeftijd overleden maar zijn vrouw draagt nog steeds hem en Geode in haar hart.

Net als de tweede generatie van Kempen zien we jeugdleden terugkomen met hun kinderen en kleinkinderen.
Op de beurs zien we veel oude leden nog steeds actief rondlopen. De familie Weeda bijvoorbeeld waarvan Truus te benoemen is als een soort oer moeder van Geode en haar dochter en haar man altijd weer in zijn voor de leukste aanbiedingen niet alleen sieraden maar ook de byzonderste slijpmaterialen.

Waar in het begin van Geode mensen van heinde en ver met hun mineralen uit de gehele wereld naar Zwijndrecht kwamen gereden om deze daar te verkopen is er ondertussen al veel verschoven. Het internet maakt het mogelijk om wereldwijd de gekste mineralen in te kopen.

Ook het gebruik van mineralen is steeds verder verbreed. Waar van Kempen het aanbood als juwelier en verzamelaar is het ondertussen het dagelijks leven doorspekt met mineralen en fossielen.

Het meest recente voorbeeld is de smartphone maar ook de keuken, gevelbedekking en de vloer ligt tegenwoordig bezaaid met mineralen en fossielen. Aanrechtbladen lichten op vloeren laten de meest bijzondere fossielen zien allen moet je er soms gewoon oog voor hebben. Fluoriet kennen de meeste mensen wel uit tandpasta en zo zijn er vele ingrediënten te noemen in allerlei gebruiksstoffen.

Wie nu echt meer wil weten net als al die andere 95.000 mensen die in de loop van de jaren de beurs bezochten kan ook op de club avonden bij Geode terecht en uiteraard op de woensdagmiddag.

Wil je echt weten wat Geode allemaal biedt is zaterdag 18 november van harte welkom. Volwassenen 4 euro entree de jeugd tot 16 en 65 plussers slechts 2.50 er is een tentoonstelling over fossiel zeebanket en bijzonder veel gezelligheid.

Kort Ambacht is en blijft net als Walburg en het Develpaviljoen verbonden met Geode. Develstein was vroeger de residentie van burgemeester van Beveren In die periode hadden notabelen kabinetten waarin onder andere mineralen lagen als conversationele piece. Van Kempen had dat destijds ook met zijn Okeniet wat nu met de ontsluiting van Poona een gewoon mineraal is geworden.

Boodschappen kan je doen bij bv Budget Food naast de voormalige vestiging van van Kempen in kort ambacht en dan zo doorsteken naar Develstein.

Geode mineralenvereniging Zwijndrecht en omstreken

Beoordeling Zwijndrecht kent al een langere geschiedenis van mineralen enthousiastelingen..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.