Stadsbeiaardier

Zwijndrecht heeft een Stadsbeiaardier

Op woensdag 13 juni vond op het Raadhuisplein in Zwijndrecht de 9e jaargang van het traditionele Zomeravondconcert rond de beiaard plaats. Net als in de jaren ervoor traden daarbij gast-musici op om hun muziek te vermengen met die van de beiaardklokken.

Stadsbeiaardier

Ditmaal verraste de Dordtse Phil’s Big Band, samen met beiaardier Jan van der Zwart en gastbeiaardier Heidi den Besten, het in groten getale opgekomen publiek. Er werd genoten van afwisselende muziek in een gezellige sfeer.
Halverwege het concert verscheen burgemeester Dominic Schrijer op het podium te midden van de leden van de Big Band en werd beiaardier Jan van der Zwart uit het torentje naar beneden geroepen.

Hij kreeg van de burgemeester te horen dat hij benoemd werd tot Stadsbeiaardier van Zwijndrecht. De burgemeester vermeldde dat Jan al circa 35 jaar deze beiaard bespeelt, eerst 25 jaar in de Koningskerk. Na de uitbreiding en verplaatsing van het instrument naar het Raadhuisplein is hij daar nu aan het 10e jaar bezig. Elke donderdag om de 14 dagen klinken de klokken rond het middaguur. Jan van der Zwart bespeelt en bespeelde ook in andere steden als vaste functionaris de beiaard. In zijn dankwoordje citeerde de kersverse stadsbeiaardier uit een vakblad voor beiaardiers enkele lovende zinnen over de unieke en hoge kwaliteiten van het Zwijndrechtse klokkenspel.

Na een passend muzikaal eerbetoon door de voortreffelijk spelende Big Band beklom Jan weer de ladder naar het klavier in de glazen speelcabine en werd het concert voortgezet.

Er liggen al plannen klaar om volgend jaar in juni, als het 2e lustrum van de gemeentelijke beiaard gevierd zal worden, een concert te organiseren met een gerenommeerd ensemble van professionele musici. Gezien de grote belangstelling van het Zwijndrechtse publiek in de voorbije jaren zal dit 10e zomerconcert vast weer een succes worden.

Beoordeling Zwijndrecht heeft een Stadsbeiaardier.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.