Bibliotheek Walburg Zwijndrecht

Workshop DigiD aanvragen

Voor iedereen die een DigiD nodig heeft en hulp kan gebruiken bij het aanvragen en activeren ervan, organiseren de Bibliotheek AanZet en Stichting Diverz twee workshops in Zwijndrecht. Deze workshop is voor mensen die nog geen DigiD hebben, maar die wel websites willen gebruiken waarvoor inloggen met een DigiD noodzakelijk is.

Ook voor mensen die meer willen weten over de DigiD en websites van de overheid en gemeente is deze workshop interessant. De workshop is op dinsdag 4 september in wijkcentrum Hart van Meerdervoort Perkstraat 57, van 10.00 – 11.30 uur.

En op donderdag 6 september in wijkcentrum Xiejezo Grote Beerstraat 10, van 12.30 – 14.00 uur. De workshops zijn gratis. Deelnemers moeten wel iets meenemen waarop hun BSN-nummer staat, dat is nodig voor de aanvraag. (Dit staat in een paspoort, rijbewijs, ID-kaart of zorgpas.)

Taalpunt Walburg weer van start
Wie moeite heeft met Nederlands lezen of schrijven, kan daardoor problemen ondervinden bij dagelijkse dingen, zoals het omgaan met de digitale overheid. Bij Bibliotheek Walburg geven vrijwilligers wekelijks informatie over de mogelijkheden om (beter) te leren lezen en schrijven. Iemand die de Nederlandse taal wil leren of er beter in wil worden, kan dan ook in de Bibliotheek terecht om samen met vrijwilligers en andere taalleerders te oefenen. Taalpunt Walburg is elke dinsdag van 14.00 – 16.00 uur.

Samen oefenen
“Nederlands oefenen bij de Bibliotheek is een welkome aanvulling op de lessen Nederlands die mensen al volgen, want een paar uurtjes les per week is niet genoeg om de taal echt onder de knie te krijgen”, aldus Remko Jas van de Bibliotheek AanZet. “De vrijwilligers helpen mensen echt verder. Dat kan in een groep, maar ook één op één. We merken dat mensen graag terug komen, het is niet alleen leerzaam, maar een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Door veel samen te praten en samen te lezen, word je vanzelf beter in de Nederlandse taal. De gesprekken gaan over actuele onderwerpen uit de krant of over het dagelijkse leven.”

Taalcoach worden
“De vrijwilligers zijn onmisbaar,” zegt Remko. “Zij helpen wekelijks mensen met het oefenen van de Nederlandse taal of geven informatie over het aanbod in het Taalpunt. We zien dat vrijwilligers er veel plezier aan beleven. Mensen bouwen vaak een bijzondere band met elkaar op.” Alle vrijwilligers krijgen een training als ze beginnen. En regelmatig praten we hen bij over ontwikkelingen en nieuw lesmateriaal. Er zijn altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Dus wie het leuk lijkt én tijd heeft, kan zich aanmelden via taalpuntzwijndrecht@debibliotheekaanzet.nl.”

Week van de Alfabetisering
Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. En dat zijn niet alleen mensen die nieuw in Nederland zijn. Ook mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen veel moeite hebben met lezen en schrijven. De Bibliotheek AanZet zet zich samen met andere organisaties en vele taalvrijwilligers het hele jaar in om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen bij het (beter) leren lezen, schrijven en spreken. Want wie de taal beheerst, kan zich beter redden in het dagelijks leven. Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 3 t/m 9 september, is er landelijk aandacht voor (beter) leren lezen en schrijven. Ook bij de Bibliotheek AanZet zijn er extra activiteiten.
Kijk op www.debibliotheekaanzet.nl voor meer informatie en tijden.

Beoordeling Workshop DigiD aanvragen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.