Vuurwerk. Leuk voor veel mensen, maar niet voor dieren

Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Leuk voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn. Tips en adviezen

Rond de jaarwisseling zal er een hoop geknal zijn. Om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen, volgen hieronder tips van de Hondenberscherming:

-Laat je hond op oudejaarsavond ruim voor middernacht uit. Zorg overdag voor een flinke wandeling in een rustig recreatiegebied, waar geen knallen te horen zijn. Wanneer je hond moe is, is hij minder geneigd op de knallen te letten.

-Hou je hond in de dagen rond de jaarwisseling aangelijnd zodat de hond niet uit paniek kan wegvluchten bij het horen van een harde knal. Een goed zittend, hondvriendelijk tuig kan een goede keus zijn, wanneer je hond zich uit een halsband worstelt bij paniek.

-Doe je hond een halsband om met je telefoonnummer, voor het geval de hond wegvlucht.

-Vermijd groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben.

-Houd op oudejaarsavond je hond binnen en sluit ramen en gordijnen, zodat de lichtflitsen niet zichtbaar zijn. Zorg daarbij voor afleidend, maskerend geluid door de radio en/of televisie aan te zetten. Een overheerlijk bot kan bij niet al te erg vuurwerk wat afleiding bieden.

-Laat honden die niet bang zijn niet zonder meer samen met angstige honden of mensen die angst hebben voor vuurwerk. Honden die niet angstig zijn, kunnen de angst van anderen bemerken en daardoor zelf ook onzeker of angstig worden. Wanneer je zeker weet dat een niet-angstige hond het gedrag van de angstige hond niet overneemt, dan kan de angstige hond aan deze hond wel steun hebben.

-Laat je hond niet alleen op oudejaarsavond. Blijf lekker thuis bij de hond en blijf rustig. Door je aanwezigheid heeft de hond al veel steun. Ga de hond niet troosten door hem betuttelend toe te spreken en overdreven veel aan te halen of te aaien. Wees gewoon kalm en rustig aanwezig voor je dier.

Vuurwerk. Leuk voor veel mensen, maar niet voor dieren
Vuurwerk. Leuk voor veel mensen, maar niet voor dieren

Voor veel honden is een vertrouwde omgeving de beste keus. Uiteraard kan je overwegen om de jaarwisseling bij vrienden, familie of in een recreatiewoning door te brengen, waar geen/nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken en waar ook geen carbid wordt geschoten op nieuwjaarsdag. Is je hond een enthousiast apporteerder of erg nieuwsgierig? Voorkom dan dat hij achter weggegooid vuurwerk aanrent of probeert het in zijn bek te nemen.

 

Beoordeling Vuurwerk. Leuk voor veel mensen, maar niet voor dieren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.