Oud en Nieuw Zwijndrecht

Steek je te vroeg vuurwerk af, dan ben je in overtreding

In Zwijndrecht en Heerjansdam mag, net als in de rest van Nederland, alleen vuurwerk worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Daarnaast is er een aantal vuurwerkvrije zones aangewezen waar een verbod op het afsteken van vuurwerk geldt. Hier mag dus tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken.

Oud en Nieuw Zwijndrecht
Oud en Nieuw Zwijndrecht

Steek je te vroeg vuurwerk af, dan ben je in overtreding. Jongeren onder de 18 jaar moeten zich melden bij bureau Halt. Jongeren boven de 18 jaar krijgen een boete van €90,-. Op het afsteken van illegaal vuurwerk staat een veel hogere straf.

Vuurwerkvrije zones

Vuurwerkvrije zones zijn ter bescherming van kwetsbare groepen mensen en dieren én ter voorkoming van overlast en schade. In deze zones mag geen vuurwerk worden afgestoken tijdens de jaarwisseling.

Vuurwerkvrije zones zijn:

1.het terrein van het Albert Schweitzerziekenhuis
2. het terrein van de woonzorgcentra Swinhove, De Lindonk, De Lichtkring, Nebo en seniorenflat IJsvogel
3. het terrein van kinderboerderij De Kiboehoeve, dierenpension de Lindt en manege De Hoge Devel
4. de winkelcentra Oudeland, Noord en De Passage
4. alle (school)pleinen van basis- en voortgezet onderwijs en kinderdagverblijven
5. het centrum van Heerjansdam. Dit is het terrein rondom de dorpskerk en betreft De Manning, de Kromme Nering tot en met het Dorpsplein en het terrein achter het woongebouw aan de Manning en het Horspad (woningen boven de Spar en het zorgcentrum).

Je kunt hier de plattegronden vinden

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Wist je dat het verboden is om het te kopen, af te steken en in je bezit te hebben? De politie controleert extra op illegaal vuurwerk. De straffen en boetes voor illegaal vuurwerk zijn heel hoog. Kijk voor meer informatie over illegaal vuurwerk op vraaghetdepolitie.nl.

Juist vanwege de risico’s is het belangrijk om illegaal vuurwerk bij de politie te melden. Denk of weet je dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit dan bij de politie op 0900-8844 of bel anoniem met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Laat je niet verrassen door vuurwerk
Tijdens de jaarwisseling 2015/2016 zijn er in Nederland 482 mensen op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld vanwege letsel door vuurwerk.

Maatregelen om overlast en schade tijdens jaarwisseling te voorkomen
Naast het instellen van vuurwerkvrije zones treft de gemeente maatregelen om overlast, schade en vernieling door vuurwerk te voorkomen. Zo worden de prullenbakken verwijderd, mandschommels verwijderd en vuilcontainers afgesloten.

Extra verlichting
De openbare verlichting blijft tijdens oudejaarsnacht overal op volle sterkte branden. Ook blijven de lichten van alle schoolgebouwen en hoofdrioolgemalen aan.

Begrip en medewerking
Om schade en vandalisme te beperken, zijn deze maatregelen hard nodig. We vragen u om begrip en medewerking. In het nieuwe jaar draaien we de maatregelen direct terug. Helpt u mee? Bel voor dringende zaken de politie via 112. Gebruik bij minder urgentie het nummer 0900-8844.

.

Beoordeling Steek je te vroeg vuurwerk af, dan ben je in overtreding.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.