Vluchtelingen in Zwijndrecht doen mee met workshops Participatieverklaring

Vluchtelingen in Zwijndrecht doen mee met workshops Participatieverklaring

In opdracht van de gemeente Zwijndrecht verzorgt VluchtelingenWerk workshops voor vluchtelingen met uitleg over de Nederlandse samenleving en de kernwaarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie.

Vluchtelingen in Zwijndrecht doen mee met workshops ParticipatieverklaringNa afloop van deze workshops op 17 november hebben de vluchtelingen in het bijzijn van burgemeester Dominic Schrijer de participatieverklaring ondertekend.

“Het was interessant en waardevol om meer te weten te komen over normen en waarden in Nederland,” vertelt Moustafa. “Ik heb veel over de grondwet van Nederland geleerd.”

Moustafa is een van de vluchtelingen die deelnam aan de workshop over de participatieverklaring. Tijdens een tweetal bijeenkomsten sprak de groep vluchtelingen onder andere over hoe ze zouden reageren als hun buurman ’s avonds laat harde muziek aan heeft en wat in Nederland een gangbare reactie is in dergelijke situaties. Ook op andere onderwerpen rondom de kernwaarden en grondwet werd ingegaan.

Na afloop van de tweede workshop kreeg de groep een rondleiding door Zwijndrecht waarbij uitleg gegeven werd over de lokale geschiedenis en welke voorzieningen er in de gemeente te vinden zijn, zoals de bibliotheek en voetbalvereniging Groote Lindt. Tot slot werd de participatieverklaring ondertekend tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis.

De participatieverklaring wordt een verplicht onderdeel van de inburgering. Vooruitlopend hierop bieden gemeenten workshops aan vluchtelingen aan die vanaf 1 januari 2016 in de gemeente zijn komen wonen. Door het tekenen van de verklaring tonen de vluchtelingen hun betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving en hun bereidheid daar actief aan bij te dragen.

VluchtelingenWerk is een professionele vrijwilligersorganisatie die begeleiding biedt aan vluchtelingen in Zwijndrecht om hen te helpen een nieuw bestaan op te bouwen. Wilt u daar een steentje aan bijdragen? Nieuwe vrijwilligers zijn welkom! Kijk op de website voor meer informatie www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwest/vacatures.

Beoordeling Vluchtelingen in Zwijndrecht doen mee met workshops Participatieverklaring.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.