Tip van Gezond Gewicht op Maat: Vitamine D

Is het je ook opgevallen dat je steeds meer hoort over vitamine D? Steeds vaker blijken mensen een tekort aan deze vitamine te hebben. Vitamine D is, kortgezegd, nodig voor sterke botten en tanden.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Dit betekent dat er vet nodig is voor de opname van deze vitamine. Vitamine D komt dan ook vaak voor in voedingsmiddelen waar vet in zit. Een voorbeeld van een voedingsmiddel waar veel vitamine D in voorkomt is vette vis. Zalm, makreel en haring zijn vette vissoorten. Ook in lever, vlees, eieren en melkproducten komt een beetje vitamine D voor. Het wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Hieruit blijkt dat het niet goed is om vet helemaal uit je dagmenu te schrappen (bijvoorbeeld als je af wilt vallen)

Zonlicht is echter de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D aangemaakt. We moeten dan wel regelmatig buiten komen, liefst tussen 11.00 uur en 15.00 uur, een kwartier tot een half uur, de handen en hoofd onbedekt. Er zijn echter groepen voor wie het belangrijk is dat ze extra vitamine D binnenkrijgen in de vorm van een supplement. Zie hiervoor de onderstaande tabel. Je hoeft daarvoor niet per se te kiezen voor een duur merk. Goedkopere huismerken zijn net zo goed als duurdere A-merken.

 

Alle kinderen tot 4 jaar10 mcg
Vrouwen, mannen en kinderen ouder dan 4 jaar met een getinte of donkere huid 

10 mcg

Vrouwen en mannen die overdag niet veel in de zon komen of met een bedekte huid (gesluierd) 

10 mcg

Alle vrouwen tussen 50 en 70 jaar10 mcg
Alle vrouwen en mannen boven 70 jaar20 mcg
Zwangere vrouwen10 mcg

(mcg = microgram)

“Ik kom vaak genoeg buiten, dus ik zal geen vitamine D supplement nodig hebben”, hoor ik regelmatig van vrouwelijke cliënten (50+) tijdens het bespreken van vitamines. Naarmate we ouder worden maakt de huid minder vitamine D aan in de zon en is een supplement dus wél nodig. Ook een getinte of donkere huid maakt minder vitamine D aan in de zon, zodat ook dan een supplement van belang is.

Behoor je tot de groep die gebaat is bij een vitamine D supplement en heb je besloten om deze te gaan slikken? Neem de vitamine dan op een vast moment van de dag in. Zo loop je de minste kans om het te vergeten in te nemen.

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail naar gezondgewichtopmaat@live.nl.

Hieronder vind je een smakelijk lunchrecept met makreel

 

Ingrediënten voor 4 personen

1 gerookte makreel van 300 g 100 g worteljulienne 1 eetlepel citroensap 1 eetlepel verse dille, fijngehakt 2 zoetzure augurken, in blokjes 4 bruine pistolets of piramidebroodjes 100 g bieslook zuivelspread (Light) versgemalen zwarte peper

 

 

Bereiding:

Maak de makreel schoon: verwijder het vel en de graten. Verdeel het visvlees in stukken. Meng in een kom de wortel met citroensap, 1 eetlepel dille en augurk. Snijd de broodjes open en bestrijk ze met de zuivelspread. Verdeel de wortelsalade over de onderste helft en leg de stukken makreel erop. Strooi hierover wat dille en peper en leg de bovenste helften van de broodjes er schuin op.

Dit broodje levert per stuk ongeveer 445 kcal.

(bron: www.visrecepten.nl)

Met een gezonde groet, Margareth van Weert

Kijk ook eens op mijn website ww.gezondgewichtopmaat.nl of op mijn Facebook pagina

 

Beoordeling Tip van Gezond Gewicht op Maat: Vitamine D.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.