Geode Zwijndrecht

Vereniging van verzamelaars en verwerkers van mineralen en fossielen Geode

Er is altijd wel nieuws te melden of iets bijzonders te zien en vinden op mineralengebied in het Develstein. Op 19 november gaan ze daar weer van start de mineralenverzamelaars om op die zaterdag van 10 tot 5 op de beurs hun inzet te leveren voor de drie en negentigste editie van de internationale mineralen en fossielen beurs.

Geode Zwijndrecht
Geode Zwijndrecht

De gezelligste mineralenbeurs van Nederland.

Het Develstein is al heel lang weer het vaste honk voor deze beurs die door de jaren heen is meegegroeid met alle veranderingen die binnen de school plaatsvonden. Waar in het verleden nog de gymzalen omgevormd werden tot beursvloer is het gebouw nu dusdanig ingericht dat de beursvloer aansluitend wordt gecreëerd door het weghalen van scheidingswanden.

Sinds de start in 1974 , althans dat is het officiële oprichtingsjaar, is de vereniging alleen maar gegroeid in haar activiteiten die nu allen in Zwijndrecht plaatsvinden. En wie zich afvraagt wat doe je met mineralen kan zijn lol op want van tandpasta tot smartphone het zit overal in.

Want wat is het beeld van de mineralenvereniging. Zijn dat stoffige mensen die steentjes zoeken en die dan weer ruilen of verkopen of zijn het gewiekste handelaren die als juweliers hun geld willen verdienen. Technisch zit het tussen deze twee uitersten.

Stoffig zien de verzamelaars er uit als ze in de groeves bezig zijn geweest om mineralen en fossielen uit te hakken. Dat ze daarna gaan schoonmaken, determineren, bewerken door trommelen, slijpen of aan de slag gaan met microscoop en fotocamera zal velen ontgaan.

Wie naar bijeenkomsten van Geode toe komt zal die diversiteit van de geïnteresseerde leden , die vaak bevlogen vertellen, meemaken. De lezingen door de die bevlogen mensen over vindplaatsen en vondsten geven wel aan dat men overal ter wereld op zoek gaat naar mineralen en fossielen .

Daarnaast is de verwerking , het maken van sierraden bijvoorbeeld, iets waar men wekelijk mee bezig is, en waarvan je op de beurs veel voorbeelden ziet van bijzonder huisvlijt . Want het is niet alleen bij Geode in haar Geodroom ( in het Baken aan het slagveld) waar geslepen wordt of gefacetteert maar ook thuis is men veel bezig. Met het facetteren hebben we het over het verwerken van mineralen naar juwelierskwaliteit.

Juist dat zelf maken of ontdekken via de microscoop geeft een enorme voldoening. Van het een komt vaak het ander. Het fotograferen en vroeger ook wel tekenen van de kristallen is een kunst apart en geweldig leuk om mee bezig te zijn. Het maken van een sieraad op de cursus edelsmeden leidt tot de mooiste resultaten waar men zichzelf maar ook anderen bijzonder fraai kan afkleden.

Door de jaren heen zijn er veel leden gekomen en gegaan. Er zijn vele namen te noemen van al die vrijwilligers en bestuursleden die ondertussen overleden of ver weg verhuisd zijn en met veel vuur hun hobby en inzet voor Geode naar buiten hebben gebracht.

Zelf ken ik (Chris Moorman) Geode van het eerste uur en bezocht die eerste beurzen toen het alleen nog ruilbeurzen waren in de Vonkenberg aan de Stoop van Zwijndrechtstraat. Daar kwam ik geïnteresseerd in contact met een wereld die een breed spectrum bood, zelfs breder dan ik op dat moment kon voorstellen. Juist in die tijd zonder internet was je afhankelijk van de toevallige contacten.

Dat toeval leidde tot het uitgebreidere contact met de vereniging in opbouw aangezien die eerste ruilbeurzen voor uit liepen op de officiële oprichtingsdatum van de vereniging waar de Naam Geode aan gekoppeld zat.

Geode is uitgegroeid tot de gezelligste vereniging van Nederland met heel veel activiteiten die allen gedragen en georganiseerd worden door vrijwilligers. Zelf heb ik een grote mineralen verzameling die ik, naast mijn zakelijke deel , ook als geïnteresseerde graag onder de aandacht breng .

Het grappigste voor mij is tevens dat de garage in de Pruylenborg waar ik veel doe, al sinds de oprichtingsdatum een doorvoerplek is voor de vereniging. Met veel liefde voor de aarde delen we dan ook graag vondsten met jong en oud. Van onze echt oudere leden zijn Jo en Onne Bruins te noemen die ook vanuit huis heel veel cursussen hebben gegeven en dat nu met hun broze gezondheid nog doen. De Vlaamsestraat in Zwijndrecht is hun uitvalsbasis .

GEODE werkatelier voor kinderen.
De kinderen kunnen op de beurs onder begeleiding stenen vlakslijpen op een glasplaatje. Hierna wordt de steen nog mooi glanzend gepolijst waarna de kinderen de resultaten van hun werk mee naar huis mogen nemen.(Alles gratis) Ook ligt het in de bedoeling, om tegen een kleine vergoeding, weer mineralenboompjes te maken. Naast deze activiteiten kan men ook kennisnemen hoe de jeugdafdeling met haar hobby bezig is.

De beurs, is geopend van 10.00 –17.00 uur en is goed toegankelijk voor rolstoelen. De entreeprijzen zijn: € 3,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen tot 16 jaar en 65 + . Op de toegangskaarten wordt ieder uur een mineraal of fossiel verloot.

Verdere inlichtingen over de beurs zijn te verkrijgen bij:
Mevrouw A. Kuik tel: 078 – 6156615.

De bijeenkomsten van Geode worden gehouden op elke 3e woensdag van de maand
(m.u.v. de maanden juni, juli en augustus): in december de 2e woensdag van de maand,
in het Develstein college, Develsingel 5, Zwijndrecht. Aanvang 19.30 uur.
BIJEENKOMSTEN JEUGD Nog geen mededelingen beschikbaar omdat deze opnieuw in ontwikkeling zijn voor het Baken op zaterdag

SLIJPEN EN EDELSMEDEN
Even week edelsmeden. Oneven week siersteen slijpen. Vrij slijpen.
Nieuw is gestart de cursus facetteren op Donderdagavond.
Info: Bernhard Hollestein tel. 06-22606888 of tel. 0180 – 422488.
E-mail: blghollstein@hetnet.nl. Het Baken, Slagveld 99 Zwijndrecht.

BIJEENKOMSTEN MICROMOUNT
De bijeenkomsten Micromount worden gehouden op elke 2e woensdag van de maand
(m.u.v. de maanden juni, juli en augustus), in december de 3e woensdag van de maand,
in het Het Baken, Slagveld 99, Zwijndrecht. Aanvang 19.30 uur.

KOSTEN LIDMAATSCHAP (BEDRAGEN PER KALENDERJAAR)
Volwassen leden Euro 20.00
Lid+huisgenoot lid Euro 28.50
Volledig gezin Euro 30.00
Jeugd tot 18 jaar Euro 14.00
Eenmalig inschrijfgeld Euro 2.25 p.p.
Het Geode-boekjaar loopt van 1 januari t/m 31 december.
Oprichtingsdatum Geode: 14 februari 1974.

GEODE OP INTERNET: www.geodezwijndrecht.nl of gewoon facebook
Contact ; geodezwijndrecht@gmail.com

 

Beoordeling Vereniging van verzamelaars en verwerkers van mineralen en fossielen Geode.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.