Nederlandse Watertoren Stichting

Uitreiking Watertorenprijs 2019

Zwijndrecht 11-12-2019: Het was een mooie dag voor de uitreiking van de watertorenprijs 2019 door de Nederlandse Watertoren Stichting. Plaats van handeling was de Zwijndrechtse watertoren waar IsaAmbacht bv eigenaar en ontwikkelaar van is. De uitreiking van de prijs jaarlijks, ligt besloten in het feit dat er een inspirerende herbestemming heeft plaatsgevonden.

In Zwijndrecht is daar zeker sprake van. Peter Nijhof, voorzitter van de stichting heette iedereen welkom op de vijfde verdieping van de watertoren die bereikbaar is met de lift als zowel met de trap. Daar hingen ook alle tekeningen en foto s die een rol speelden in de ontwikkeling die tot nu toe hebben plaatsgevonden. De vijfde verdieping was ook de plek van het waterbassin waar vroeger het water opgeslagen werd om zo de waterdruk te veroorzaken. Een fraai uitzicht over de Drechtsteden viel de gasten te beurt.

Na het welkom werden de genodigden een verdieping hoger gevraagd waar het uitzicht panoramisch is en laat zien wat de vernieuwing van de toren heeft toegevoegd aan het originele ontwerp.
De motivering voor de prijs werd mooi weergegeven in vergelijking met andere projecten. De herontwikkeling in Zwijndrecht is nu tien jaar bezig en dat is redelijk in vergelijking met plekken elders waar het wel negentien jaar duurt.

Voor een nieuwe eigenaar kan dat afschrikkend werken.
Peter Nijhof , voormalig ambtenaar van het ministerie de rijksdienst voor het cultureel erfgoed, vertelde hoe hij in aanraking was gekomen met dit project. Hij benadrukte dat deze watertoren de mooiste ligging heeft zo op de kruispunten en gelegen aan het water. De watertoren had al zijn originele kap verloren waardoor aanpassing vanuit zijn visie geen probleem was.
Peter Plaisier, van IsaAmbacht bv, vertelde hoe hij het hele proces had ervaren en hoe de aankoop verlopen was.

Dankzij de contacten met Leen de Koning van Ames kwam hij in contact met de bestuurder van Oasen, Dhr. vos de Wael. Op deze manier kon de watertoren verworven worden. Ook vertelde hij dat alle inspraak en tegenstand van de omgeving telkens motiverend was om door te gaan in de ontwikkeling die nogal wat aanpassingen onderging sinds de start .

De eerste gedachte van een glazen dak op het waterbassin met een galerie als basis ging niet door vanwege het verontreinigde puin en grond wat daar in zit. Dat is weliswaar veilig afgedekt maar opgraven is geen optie vanwege de kosten. Zo is nog steeds het het hele proces een dynamisch proces waar de gemeente een prettige partner is in haar toegankelijkheid.

De uitreiking van de prijs werd gedaan door de voorzitter Peter Nijhof. Hij overhandigde de prijs aan Rebbeca van der Kuip, die als behandelend ambtenaar al die tijd dit project begeleidde.
Peter Plaisier gunde dat haar van harte aangezien de toegankelijkheid bij de gemeente en het meedenken door wethouder Kamsteeg zeker had bijgedragen aan het resultaat.

Hij vertelde ook hoe via de rijksdienst van het cultureel erfgoed er een enorme bijdrage geleverd was in het vlottrekken en vinden van subsidies om het project te realiseren. RoosRos architecten hebben als bureau enorm bijgedragen in het meedenken. Van hun staat ook een Tiny house op het terrein als voorbeeld van duurzaam wonen. Na de officiële uitkering konden de aanwezige genodigden waaronder wethouders en raadsleden genieten van het uitzicht of het terrein bekijken of het “kleine huisje” van RoosRos. De ontwikkeling gaat een nieuwe fase in en mocht dat leiden tot een vernieuwing dan maakt de toren opnieuw kans om in de prijzen te vallen grapte men.

Met dank aan Chris Moorman voor het aanleveren van de tekst en foto’s

Beoordeling Uitreiking Watertorenprijs 2019.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.