witte asperges

Tip van Gezond Gewicht op Maat: Het witte goud!

Het ligt inmiddels alweer ruim een maand in de winkels: het witte goud. Ben je fan van deze groente, dan weet je ongetwijfeld wat er bedoeld wordt. Ik heb het over witte asperges!

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Ze bevatten veel voedingsstoffen, zoals magnesium, zink, fosfor, kalium en vitamines zoals B1, B2, B6 en C. Reden genoeg om tijdens het aspergeseizoen deze groente regelmatig op het menu te zetten.

Asperges van Nederlandse bodem zijn verkrijgbaar vanaf begin april t/m 24 juni. Traditioneel is de feestdag van Sint Jan op 24 juni. Dit is de laatste dag waarop er asperges gestoken worden.

Je hoopt natuurlijk dat de asperges die je in de winkel koopt “dagvers” zijn. Helaas is dat niet altijd het geval. Hoe onderscheid je een verse van een oudere asperge?
Een verse asperge ziet er enigszins glanzend uit. Als je 2 asperges (voorzichtig) tegen elkaar aanwrijft, hoor je een piepend geluid. Let er ook op dat de onderkant van de asperge niet uitgedroogd is.

Als je de asperges niet direct op de dag van aankoop gaat eten, kan je ze gerust enkele dagen bewaren in de koelkast. Haal ze eventueel uit de plastic verpakking en wikkel de asperges in een vochtige doek voor je ze in de koelkast legt.

Asperges moeten, voor ze gekookt worden, geschild worden. Het schillen is een nauwkeurig werkje, want als asperges niet goed geschild zijn, kan het zijn dat ze na het koken draderig zijn. Leg de asperges voor het schillen een tijdje in koud water. Dit vergemakkelijkt het schillen. Leg de asperge op een vlakke ondergrond en schil ze vanaf de kop tot het uiteinde rondom met een dunschiller. Snijd het houtige uiteinde (1 à 2 cm.) af.

Asperges moeten, voor ze gekookt worden, geschild worden
Asperges moeten, voor ze gekookt worden, geschild worden

Asperges kunnen op diverse manier verwerkt worden. Ik beperk nu me tot het koken van asperges. Kies bij voorkeur asperges van gelijke dikte. Dunne asperges hoeven minder lang gekookt te worden dan dikke asperges.

Asperges kunnen gekookt worden in een speciale aspergepan. Heb je geen aspergepan, kook de asperges dan in een wijde pan waarin ze kunnen liggen.

Breng het water aan de kook en laat het mandje met asperges in de aspergepan zakken (kopjes boven het water houden) of leg ze voorzichtig met een schuimspaan in de wijde pan. Breng het water weer aan de kook. Uitgaande van de wat dikkere asperges kook ik ze 10 minuten. Vervolgens haal ik de pan van het vuur en laat de asperges in het hete water ongeveer 5 minuten nagaren. Het mandje (mét pannenlap, is erg heet) uit het water halen, of de asperges met een schuimspaan uit de pan halen. Enigszins uit laten lekken en per persoon op een bord leggen. Serveer de asperges bijv. met gekookte aardappeltjes met peterselie, gekookt ei en ham. Lekker met gesmolten boter of een speciale aspergesaus.

witte asperges
witte asperges

Neem voor lekkere en verantwoorde recepten eens een kijkje op de site van het Voedingscentrum. Hier vind je ook recepten voor groene asperges.

Tot slot nog dit: Na het eten van asperges kan je urine anders ruiken dan normaal. Dit komt doordat asperges zwavelhoudende stoffen bevatten. Na het eten van de asperges worden deze stoffen omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen die voor deze geur zorgen.

Met een gezonde groet, Margareth van Weert  gediplomeerd BGN-gewichtsconsulente

Kijk ook eens op mijn website ww.gezondgewichtopmaat.nl of op mijn Facebook pagina

 

Beoordeling Tip van Gezond Gewicht op Maat: Het witte goud!.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.