René Kerkhoven De kracht van de stilte

René Kerkhoven De kracht van de stilte

Begin oktober reisde schrijver René Kerkhoven uit Zwijndrecht af naar Canada, waar hij een vierdaagse trektocht maakte door de wildernis.

De Highland Trail is een wandelroute van 35 kilometer door Algonquin Park, Ontario. Het bos vertoont in deze periode, Indian Summer, de prachtigste herfsttinten. Felrode, oranje en gele bladeren kleuren de heuvels. Zeven jaar geleden liep ik dezelfde trail, nu ben ik aanmerkelijk beter voorbereid. Mijn rugzak is 5 kilo lichter.

Mijn tent weegt niet meer dan 1,9 kg. Zuiveringstabletten maken het deze keer mogelijk water uit de meren te drinken. Het pad gaat voortdurend op en neer over keien en boomstronken. In de modder staan vaak verse afdrukken van elandenpoten: twee grote, langwerpige indrukken naast elkaar. Zeven jaar geleden kwam ik er een tegen op het pad; gelukkig verdween hij snel in het bos. Geheel op mijzelf aangewezen geniet ik van de enorme rust. Gedurende 48 uur zal ik geen mens tegenkomen.

René Kerkhoven De kracht van de stilte
René Kerkhoven De kracht van de stilte

Laat in de middag zet ik mijn tentje op. Het eten gaat, buiten bereik van beren en knaagdieren, aan een touw de boom in. ’s Avonds bij het kampvuur hoor ik de wolven in de verte tot drie keer toe huilen. Tijd om de warme slaapzak op te zoeken. Als ik ’s nachts op verzoek van mijn blaas de tent verlaat weerspiegelt de helderste sterrenhemel in Harness Lake. De volgende morgen word ik gewekt door twee squirrels die elkaar achterna zitten rond een enorme dennenboom. Ter voorbereiding op een koud bad in het meer maak ik opnieuw vuur. Een gloeiend kooltje uit de as van de vorige avond is voldoende om, al blazend, wat dunne velletjes berkenschors te ontsteken. Dan klinkt ineens het geluid van een loon (ijsduiker) over het nog immer spiegelgladde meer. Een zuiver, in toonhoogte oplopend geluid, waarmee de zwart-witte watervogel zijn territorium aangeeft. Er wordt gezegd dat zich op elk meer in Algonquin Park één loon bevindt. Het vuur zorgt na het koude bad voor een aangename warmte bij het ontbijt dat bestaat uit trailmix en koekjes. Van verse dennennaalden zet ik thee, rijk aan vitamine C.

De laatste nacht staat er een prachtige volle maan. Ik ga langs de oever van Provoking Lake liggen om van het uitzicht te genieten. Terwijl de maan haar licht over het water tot aan mijn voeten brengt val ik bijna in slaap op het zachte bed van dennennaalden. Opgewekt fluitend ga ik de volgende ochtend weer op pad naar het alledaagse leven.
————-
Over een eerdere tocht door dit gebied in 2010 schreef René Kerkhoven een uitgebreid artikel voor AD De Reiskrant, dat ook in zijn boek Hemels Blauw, verhalen van Alaska tot Zwijndrecht is verschenen. Zie voor meer informatie www.deiningindordrecht.nl.

Beoordeling René Kerkhoven De kracht van de stilte.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.