Koninginneweg Zwijndrecht

Oude woningen aan de Koninginneweg moeten wijken voor nieuwbouw

Na de aankondiging van Woonkracht10 om te komen tot nieuwbouw van huizen op de Koninginneweg komt er een storm van verontwaardiging op gang op social media. De vooraankondiging kwam na een tweetal brieven van de gemeente Zwijndrecht die vroeg bewoners eventueel mee te denken over de omgeving Stadstuinen, wat nu nog een natuurspeeltuin is, en de toekomst van de wijk Noord.

De Koninginneweg valt binnen het ontwikkelgebied van het Diztrikt, de spoorzone. Daar vallen meerdere woningen onder van de Koninginneweg, flats stationsplein tot en met woningen in de wijk Meerdervoort en alles daartussen. Bij eerdere projecten van de gemeente Zwijndrecht werden bewoners wel vaker vergeten waarbij het raadslid in de straat zorgde voor vervolgprocessen. Het was vooral op het moment van betaald parkeren/blauwe zone dat dit nodig was. Plots konden de bewoners van de Koninginneweg niet meer gewoon parkeren. De communicatie van het raadslid naar gemeente en woningbouw helpt veel maar zoals nu geconstateerd is het volgens het citaat uit het AD “mosterd na de maaltijd”.

Vooralsnog is het slechts een vooraankondiging want er is nog geen plan. Bij de eerdere aankondiging was er een masterplan voor de Koninginneweg. Ook toen had de gemeenteraad nog geen beslissing genomen hoe het er uit moest zien maar was het de directeur Ben Meijering met destijds wethouder Dost naast zich die aankondigden dat de huizen gesloopt gingen worden. Op dat moment woonden er twee raadsleden in het complex die wisten dat de opmerkingen van de bestuurders niet klopten.

Brief Woonkracht
Brief Woonkracht

Ondertussen zijn er woningen verkocht waar naar tevredenheid gewoond wordt. De voormalige huurwoningen zijn opgeknapt want met het casco is niks mis. Gebrek aan echt onderhoud was vooral het probleem. Destijds wist de directeur ook niet om welke straten het ging. Doornplein en Lindelaan zijn verkocht uit het complex maar de drie woningen aan het Doornplein niet.

Deze laatste drie werden na niet meegenomen met een beperkte opknapbeurt toen sloop niet doorgong. Oud Raadslid Dr. van den Berg wilde destijds best zijn huis kopen maar deze viel buiten de verkoop. Nadat er leegstand had plaatsgevonden werden er Expats gehuisvest waarna de woningen ruim zes jaar geleden opnieuw in de verhuur gingen. Voor de bewoners die niet hadden hoeven verhuizen brak er na een periode van veertien jaar sloopwoning en periode aan van gewone verhuur. De opknapbeurt van de woningen bestond uit het plaatsen van een dubbele ruit. Vanuit het raadslid werd nog een actie georganiseerd waarin de verhuurder gevraagd werd nog even te bevestigen dat het weer een gewone huurwoning betrof zodat de opgelegde huurverhoging wettelijk toepasbaar was.

De reden voor sloop was de aanleg busbaan, HOVD Drechtsteden aangezien de bus amper gebruikt werd leidde dit tot politieke discussies. Weliswaar werd er op de reeds gesloopte onderdelen van de Koninginneweg nieuwbouw gepleegd maar de busbaan bleef uit. Uiteindelijk is deze als busbaan opgenomen op de Koninginneweg als een verlengde bushalte. De nieuwbouwwoningen werden ook niet wat in het plan voor de Koninginneweg was bedacht. Ondertussen ging Trivire aan de slag met haar bezit achter de Koninginneweg die ook eerst in het plangebied lag. De woningen zijn nu opgeknapt en aangepakt

in het kader van energiezuinig maken. De bewoners van de Koninginneweg zagen dat nu voor een tweede keer hun aangrenzende complex werd opgeknapt en zij wat onderhoud in de kou bleven staan. De oplapbeurt was niet echt onderhoud te noemen en dat er iets aan de woningen moet gebeuren was iedereen het over eens. De gemeente pastte met de aanpak van de Koninginneweg het asfalt aan waardoor er minder geluidbelasting op de gevels kwam. Toen dit gemeld werd aan de verhuurder stond deze vreemd te kijken, men wist daar niet van. Betrokkenheid tussen complexen en gemeente met corporaties ontbrak en ontbreekt er nog al aan in de geschiedenis van de woningen aan en achter of rondom de Koninginneweg. Dat is jammer te noemen. In het artikel van het AD geeft de huidige directeur dhr. Zwijnenburg aan dat zijn opmerking in 2016 naj zijn aantreden dat de woningen gerenoveerd zouden worden nu terugkomt met duidelijke argumenten.

De bewoners tijdig informeren is belangrijk. Op LinkedIn meld woonkracht10 tegelijkertijd de buurt is de basis, wonen doen we samen. Voor de bewoners die er langer wonen klinkt dat allemaal cynisch daar staat namelijk de buurt is de baas. Het gaat dan over betaalbaarheid, beschikbaarheid vanwege inkomen, maar ook duurzaamheid en dat ontbreekt nu wel bij deze huurwoningen. Vooral door het uitblijven van onderhoud klinkt dat dan bij bewoners die er langer wonen. Mijn huis is een paleisje reageert een bewoner die er echt al langer woont dan het raadslid. Ze mogen komen kijken hoe ik het heb bijgehouden,

In het artikel van het AD wordt duidelijk ingegaan op wat Woonkracht10 wil met het beleid en hun opgave. Er wordt gesloopt en nieuwbouw gepleegd (ook de huurflat) maar er moet nog wel een plan worden gemaakt. Het is een reactie naar de huurders op vragen van de brieven van de gemeente Zwijndrecht. Communicatie had handiger gekund. Bewoners voelen het opnieuw als uw mening telt als het ons uitkomt.

De kwaliteit van de woningen is beter dan menig woning in Meerdervoort die al vaker zijn aangepakt daar staan vergelijkbare woningen doe opgeknapt zijn. Vooralsnog heeft de gemeenteraad een besluit voor de voortzetting van het plangebied genomen, dat moet gewoon bevestigd blijven, maar is er geen enkel plan wat voorgelegd is. Dit is zelfs nog anders dan in de eerste periode van aangekondigde sloop. Bij de kadernota ging de gemeenteraad in op de communicatie van gemeente en partijen waarmee ze samenwerken. In de bijdrage van Gerard Slotema kon het raadslid Chris Moorman telkens aantekenen, Koninginneweg.

Op social media zijn ze het wat dat betreft eens. Social media gaat best los zoals we dat gewend zijn maar gelezen de breedte van de reacties heerst er nogal al wat verwondering over de wat er gebeurt. Juist ook de grootte van de woningen die aan de zijde van de Paulus Potterstraat grenzen zijn best uniek te noemen. Ze zijn groter in volume dan andere woningen in het complex. Er valt best iets goeds mee te doen aldus de bewoners. Een bewoner die er nog niet zo lang woont had al de suggestie om op de zolderverdieping te gebruiken voor het toevoegen van slaapkamers omdat er voldoende ruimte is voor een vaste trap en dan de badkamer te verplaatsen.

Kortom bewoners hebben goede ideeën om er echt iets van te maken en vergelijken ook met andere complexen. Het is een ideale plek voor studenten omdat ze naar de universiteit kunnen komen in Rotterdam met de bus en naar Delft en Leiden of Amsterdam met de trein of gewoon naar Dordrecht fietsen.
Vooralsnog is het een voornemen dat veel ophef geeft door de brieven over het meedenken of inspreken over de toekomst van Noord en de Stadstuinen en niet de eigen woning.

Na het plaatsen van de brief op social media, het artikel op zwijndrecht.net en het AD is er veel reuring ontstaan.Beoordeling Oude woningen aan de Koninginneweg moeten wijken voor nieuwbouw.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.