Oplaten van ballonnen verboden in de gemeente Zwijndrecht

In de gemeente Zwijndrecht is het niet langer toegestaan om ballonnen op te laten. De restanten van opgestegen ballonnen breken niet (snel) af en blijven daardoor vaak heel lang in de natuur liggen. Vissen, vogels en dieren zien de resten vaak aan voor voedsel en raken verstrikt in ballonlinten.

De meerderheid van de gemeenteraad had met een motie aangedrongen op een verbod vanwege de schade die ballonnen aan natuur en milieu aanrichten. Ballonnen staan in de top 5 van zwerfvuil op de Nederlandse stranden. Op elke 100 meter van de Noordzeekust worden gemiddeld 12 (stukken van) ballonnen of linten gevonden. Steeds meer resten komen in het zwerf- en drijfvuil terecht.

Alternatieven
Volgens de raad en het college zijn er voor evenementen en festiviteiten ook alternatieven, zoals bijvoorbeeld bellen blazen, bloemen op het water gooien of ballonnen niet oplaten, maar ophangen en na afloop van het feest weer opruimen.

APV
De gemeente heeft de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) aangepast, waardoor het opstijgverbod voor ballonnen formeel van kracht is. Het verbod kan dan ook gehandhaafd worden.
Het verbod geldt, mede in verband met mogelijk brandgevaar, voor herdenkingsballonnen, vuurballonnen, sfeerballonnen, gelukslampionnen, (Thaise) wensballonnen, papierballonnen en geluksballonnen.

Evenementenorganisatoren worden via vergunningvoorschriften in een evenementenvergunning geattendeerd op het oplaatverbod voor ballonnen.

Beoordeling Oplaten van ballonnen verboden in de gemeente Zwijndrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.