Ook al een vakantiespecial gescoord?

Het tijdschriftenvak in de super en de kiosk puilen uit in de zomermaanden. Ontelbaar veel magazines en vooral specials vullen de vakken. De vakantiespecial is hot.

Een special van Donald Duck, Flow, Libelle, Bobo en ga zo maar door. Ze vinden gretig aftrek. Veel mensen gaan met een pak tijdschriften en vakantiespecials in hun rugzak op pad. Ze nemen ze mee naar het buitenland, naar het strand. De tijdschriften als specials zijn in de zomermaanden ‘hot’.

Wie meent dat het vakantieboek voorbehouden is aan Tina meisjes heeft het mis. Er is zelfs een heus Linda vakantieboek, voor de millenials en wie weet welke doelgroep nog meer.

Donald Duck heeft een vakantieboek en zelfs supermarktketens komen met vakantieboeken. Speciaal voor de kids. Om de kinderen te vermaken op de achterbank in de auto of tijdens regenachtige vakantiedagen voor wie thuis blijft.

Vrijwel alle bladen maken een vakantieboek

De site Bladendokter, kenners van alles wat er speelt in magazine-land, kwam vorig jaar al tot de conclusie dat ‘alle’ bladen tegenwoordig een vakantieboek maken.

Het vakantieboek verschijnt in verschillende vormen. Soms is het een dikkere uitgave van het standaard magazine, of het verschijnt als extra exemplaar naast het normale nummer, speciaal voor die zomermaanden. Ze staan rijendik in het schap van de super of de kiosk.

Kiosk-eigenaren krijgen de exemplaren amper netjes in het schap opgeborgen. Er komt een enorme baal binnen en dat moet allemaal een plek krijgen. En ook nog eens goed zichtbaar zijn voor de consument. De keuze is immers enorm en dan moet je als klant wel kunnen kiezen.

De bladen staan er echter een hele poos en volgens de kiosk gaat de verkoop gestaag, maar goed. Bladen bieden de vakantieboeken aan om hun oplage te verhogen, en dat lukt. Vooral de losse verkoop gaat lekker.

Het doet denken aan het Margriet Winterboek

Aldipress onderzocht dit fenomeen al een paar jaar geleden en kwam tot de conclusie dat 45 procent van de Nederlandse consumenten tijdschriften lezen tijdens hun vakantie en bereid zijn hier meer geld aan uit te geven dan normaal (2015). En dat zette zich de jaren erna voort.

Volgens experts doet een goede vakantiespecial je denken aan het Margriet Winterboek van vroeger en we verlangen naar dat nostalgische gevoel. Vooral in de vakantie. In sommige exemplaren valt er zelfs letterlijk te knippen en te knutselen. Als tegenhanger van de tech-maatschappij en het online winkelen werkt dit sterk.

Het is ook voor de jeugd makkelijk meenemen. In hun populaire Kipling tas of Herschel rugzak zit het vol met deze bladen. Een boek nog maar zelden.

En de oudere doelgroep, die meer bereid is te lezen, kiest ook steeds vaker voor het uitgebreidere tijdschrift. Vooral dus in de vakantie, om lekker vanuit de tuinstoel te lezen.Beoordeling Ook al een vakantiespecial gescoord?.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.