De Rank - Woongroep Zo Mooi Wonen

Nieuwe bestemming voor schoolgebouw De Rank aan Lindelaan

Het voormalige schoolgebouw De Rank aan de Lindelaan in Zwijndrecht krijgt een nieuwe bestemming. Woonkracht10 neemt het pand over van de gemeente Zwijndrecht. Na restauratie en gedeeltelijke vervanging huurt de Stichting ‘Zo Mooi Wonen’ het gebouw van Woonkracht10 voor de huisvesting van jongeren met een verstandelijke beperking.

Woonkracht10 en Stichting ‘Zo Mooi Wonen’ tekenden op 19 juni een samenwerkingsovereenkomst. Hierdoor kan het oude schoolgebouw nu worden getransformeerd naar een woonvoorziening met twaalf zelfstandige studio’s en een gezamenlijke woonkamer, inclusief zorg en ondersteuning.

Wethouder Aaike Kamsteeg (wonen/monumenten): “Het college van B&W is verheugd dat het zover is: De Rank blijft niet alleen behouden, maar wordt ook gerestaureerd. De gevel komt hiermee in alle luister terug. Ook krijgt De Rank hiermee een mooie woonbestemming.”

Toekomstige bewoners kijken uit naar zelfstandigheid
Ook Stichting Zo Mooi Wonen is blij dat er nu stappen gemaakt zijn en uitzicht komt op de toekomst.
Wil de Vos (voorzitter van de stichting): De twaalf toekomstige bewoners, variërend tussen 17 en 22 jaar, zijn mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben er veel zin in om op zichzelf te gaan wonen en kijken uit naar dat stukje zelfstandigheid. Regelmatig wordt de vraag gesteld: “Wanneer gaan wij daar wonen?” Nu kan ik bijna een datum noemen. Deze bewoners zijn er aan toe om de volgende stap in hun leven te maken.”
De zelfstandigheid wordt begeleid door een team mensen die ondersteuning bieden. De woning is een 24-uurs-begeleiding; dat houdt in dat er begeleiders zijn, zodra er bewoners aanwezig zijn.

Nieuwbouw met een monumentale gevel
Woonkracht10 laat het niet-originele deel van het gebouw (aan de westzijde) slopen en vervangen door nieuwbouw. Het oorspronkelijke schoolgebouw wordt gerestaureerd. Hierdoor behoudt het gebouw haar monumentale aanzicht met de kenmerkende, historische details. Over de uitwerking van het nieuwbouwplan vindt overleg plaats met de omwonenden. Woonkracht10 vraagt op korte termijn een omgevingsvergunning aan, zodat eind dit jaar de werkzaamheden kunnen starten. Arlette Sprokkereef (bestuurder van Woonkracht10): “Als woningcorporatie is het onze taak om te zorgen voor het huisvesten van deze doelgroep. Door het creëren van nieuwe studio’s aan de monumentale gevel ontstaat een goede huisvesting voor de huurders en behouden we het mooie karakter van het gebouw. Samen met de omwonenden en de toekomstige bewoners gaan we dit mooie plan realiseren.”

Overdracht
Het voormalige schoolgebouw dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De gemeente is nu nog eigenaar van het gebouw. Er wordt met voortvarendheid gewerkt aan de formele overdracht, zodat Woonkracht10 aan de slag kan met de nieuwbouw en restauratie. Naar verwachting wordt het gebouw in februari 2019 opgeleverd.

Beoordeling Nieuwe bestemming voor schoolgebouw De Rank aan Lindelaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.