Vakantie is de mooiste tijd van het jaar

Nederlanders kunnen weer een vakantie in het buitenland plannen

Nederlanders kunnen weer een vakantie in het buitenland plannen, maar de coronamaatregelen verschillen per bestemming. De reissector is blij met het intrekken van het algemene negatieve reisadvies en de terugkeer van het reisadvies per land met ingang van aanstaande zaterdag. Als daar ook nog een EU-Covid-19-certificaat van de Europese Unie bijkomt, kunnen de sector én vakantiegangers zich opmaken en verheugen op een mooie zomer.

Op 15 mei komt de website wijsopreis.nl online. Daar kunnen mensen opzoeken waar ze veilig naartoe kunnen reizen. De Jonge: ‘Het systeem werkt met kleurcodes. Staat een land op geel, dan kun je op vakantie. Reizigers zullen zich aan de plaatselijke regels moeten houden. Het kan zijn dat je een negatieve test moet laten zien of in quarantaine moet. Dat is aan de landen zelf, als ze Nederland als hoogrisicogebied zien. Staat een land op oranje, dan kun je alleen voor noodzakelijke reizen. Alleen terug met negatieve test en quarantaineplicht.’

?c=433&m=1805174&a=347&r=&t=html

Het boeken van een reis blijft op eigen risico, aldus De Jonge. ‘Het aantal landen dat op geel staat is beperkt en we zijn nog niet overal welkom.

In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten. De terrasjes van bars, cafés en restaurants mogen maar op halve capaciteit draaien. Vanaf 9 juni zijn gasten ook binnen welkom, maar ook hier hooguit de helft van de mogelijke klandizie. De beperkingen voor winkels zouden op 30 juni moeten verdwijnen

Italië heeft op korte termijn een pas klaar voor toeristen die zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Die is geldig voor reizigers van binnen en buiten de EU. Ook andere landen werken aan dergelijke bewijzen.

Portugal was de afgelopen dagen ook een geliefde boekingsbestemming voor Britten. Vliegtuigmaatschappijen zetten extra toestellen in naar bijvoorbeeld Lissabon en de Algarve.

Turkije en Griekenland zijn ook langere tijd bezig het land klaar te stomen voor buitenlandse bezoekers. Een deel van de Griekse stranden is zaterdag opengegaan en cafés en restaurants al wat eerder. De Griekse economie is erg afhankelijk van toerisme.

Dat geldt ook voor Turkije. Daar zijn de regels voor toeristen sinds kort soepeler dan voor Turken zelf. Terwijl inwoners aan huis zijn gebonden zijn bezoekers vrijgesteld van een lockdown. Wel moet je bij aankomst een negatieve coronatest tonen.

?c=433&m=1805174&a=347&r=&t=html

Vanaf 17 mei kunnen Britse restaurants, cafés en pubs hun klanten weer binnen bedienen. Ook bioscopen, musea en theaters heropenen de deuren en concerten kunnen weer, met een beperkt aantal toeschouwers. De verwachting is dat op 21 juni een einde komt aan de meeste overgebleven coronabeperkingen, zoals de algemene regel om 1 meter afstand te houden.

De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Al vanaf 9 juni mogen de cafés en restaurants binnen weer open, evenals – eerst nog met beperkt publiek – de bioscopen, theaters, fitnesscentra, casino’s, bowlings en de kermis.

In Duitsland mag geleidelijk ook iets meer, maar dat is wel van deelstaat tot deelstaat verschillend. Zo wil Berlijn de terrasjes binnenkort weer opengooien. De meeste vrijheid hebben gevaccineerden en mensen die van corona zijn genezen. Zij hoeven zich niet meer aan de avondklok te houden, die op veel plaatsen nog geldt. Maar iedereen blijft gewoon verplicht een mondkapje te dragen

?c=433&m=1805174&a=347&r=&t=html

Beoordeling Nederlanders kunnen weer een vakantie in het buitenland plannen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.