img 11868863296833124613297 1

Koningsfeestenzwijndrecht.nl Oranje-geschiedenis van Zwijndrecht

Afgelopen woensdag werd met de presentatie van het boek; “Oranje-geschiedenis van Zwijndrecht”, feitelijk de aftrap gedaan voor de koningsfeesten in Zwijndrecht. Het boek werd door Kees Schilten overhandigd aan burgemeester Hein van der Loo, die ook het voorwoord schreef. Dat het vieren van Koningsdag in deze tijd lastig is hoeft niet meer verteld te worden. Wat wel kan wordt dan ook gedaan. Dat was wel duidelijk bij de presentatie van het Boek.

img 11946084033399638883133

Bij de Coronaproof boek presentatie werd met oranje Tompoucen luister bijgezet aan het feestelijke tintje. Het boek ;”Oranje-geschiedenis van Zwijndrecht”, werd in bijzijn van de samensteller Kees Popijus overhandigd en er werd stil gestaan bij de relatie van Zwijndrecht en de Oranjes. Tal van bijdragen door mensen van de Oranje vereniging van weleer (Jan van Gortel, Henny van Rijn, Truus van Veelen, Bas los, Mw. W. Baan, Yvonne Luijcx ) sieren het boek gevuld met vele foto s van het oranjefeest door de tijd heen.

Leuke anekdotes en mooie beelden wisselen elkaar af aangevuld stukken over de geschiedenis van het koningsfeest, Koninginnedag en prinssesendag zoals het heette toen het ooit begon. Kees Popijus en Chris Moorman gaan hier op in. Bij aanvang van het idee voor het boek stond er een aanvraag in het AD de Dordtenaar waarop mensen spontaan reageerden met het sturen van foto’s. Zo ontstond de uitgave Oranje-geschiedenis van Zwijndrecht.

Het boek is gratis verkrijgbaar en af te halen bij boekhandel Hyperion en het gemeentehuis. Direct na de presentatie en de berichtten op social media kwamen de aanvragen binnen voor exemplaren van het boek. Niet alleen van binnen de gemeentegrenzen maar ook van ver buiten de landsgrenzen, uit Israël, Portugal, Finland en nog veel meer landen binnen Europa. Dat het in Zwijndrecht leeft en de verbinding met de Oranjes goed is bleek wel uit deze aanvragen.

img 04808725465182094500013
Foto Moving Strings op Raadhuisplein

In de bijdrage van Hennie van Rijn, bekend van vele activiteiten O.A. ATOS en stichting internationale contacten, ging zij nog in op de de spreekbeurt van Yannick waaruit bleek hoe oranje ook over de grens in de aandacht blijft. Ook de bijdrage van Bas Los ging in op de gezelligheid op het Raadhuisplein waarvan er diverse foto s in staan. In zijn bijdrage benoemde hij de Moving Strings waarvan bekend is dat hun optreden destijds zelfs tot huwelijken hebben geleid en wat drie jaar geleden
leidde tot een reprise van dat optreden.

Uit de foto en bijdragen blijkt wel hoe de Bruïnelaan en het Raadhuisplein het bruisend hart zijn van de viering van Koningsdag. Yvonne Luicx gaat daar in haar bijdrage op in. Met alle bijdragen is het boekwerk een mooie uitgave geworden en met de oproep om jezelf op Koningsdag in oranje te kleden, je fiets te versieren en om uiteraard massaal de vlag uit te steken. Het organisatiecomité roept iedereen op om op Koningsdag om 16.30 te proosten op de koning en het koningshuis in de hoop en het vertrouwen dat we dat volgend jaar weer met zijn allen op straat kunnen doen.

Het volledige programma met initiatieven is te vinden op koningsfeestenzwijndrecht.nl. Het boekwerk zal uiteraard ook naar zijne Koninklijke hoogheid Willem Alexander worden toegestuurd waarin foto’s terug te vinden zijn van Koningin Maxima, Beatrix en Wilhelmina.

img 11924921883523831182006 1

Mocht onverhoopt een tekort aan het aantal boeken bestaan dan wordt een tweede druk niet uitgesloten. Helaas kan er niet opgeroepen worden om massaal aanwezig te zijn bij het beiaardier concert op het Raadhuisplein maar, is er online wel een kinder en volwassen bingo Het Oranje comité gaat ‘s-morgens op pad langs verzorgingshuizen en gehandicapten locaties voor het brengen van de lekkere oranje tompouce en de boeken. Laat Zwijndrecht Oranje kleuren op Koningsdag is het credo en proost mee

Beoordeling Koningsfeestenzwijndrecht.nl Oranje-geschiedenis van Zwijndrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.