IJsselmonde Festival 5 november 2016

Onze Zwijndrechtse Harmonie vereniging Het Geklank des Konings is kort voor de zomervakantie 2016 gestart met de voorbereidingen voor het IJsselmondefestival in Heerjansdam op 5 november a.s.

Harmonie vereniging Het Geklank des Konings
Harmonie vereniging Het Geklank des Konings

Tijdens dit festival zal het orkest twee uitdagende werken voor een deskundige jury uitvoeren: Saint David van de Nederlandse componist Meindert Boekel Emperor van de Franse componist Thierry Deleruyelle.

Om de Nederlandse componist Meindert Boekel (1915-1989) voor de vergetelheid te behoeden heeft Het Geklank diens fraaie compositie Saint David uit het eigen archief opgegraven.

Saint David is een symfonische scene uit 1964 over de gelijknamige beschermheilige van Wales. In het werk is op verschillende momenten een bekende melodie te horen. Na lang speuren in het nieuwe liedboek blijkt het om een koraal uit Wales te gaan.

Zoek het maar eens op: Lied 657 – Zolang wij adem halen. Emperor is een werk voor harmonieorkest in drie delen, met als onderwerp het leven van Napoleon Bonaparte (1769-1821), die van 1804 tot 1815 keizer van Frankrijk was.

Het openingsdeel, ‘The Imperial Eagle’ (een bijnaam van Napoleon), belicht twee aspecten van het karakter van de keizer. Wanneer hij zijn troepen naar de overwinning voert, is hij heroïsch en briljant. Binnen de context van zijn veelbewogen geschiedenis is hij echter somber en melancholisch.

Het tweede deel is gewijd aan Josea phine de Beauharnais, de liefde van Bonaparte’s leven, zijn eerste vrouw, zijn unieke keizerin. Elegte en lichte melodische frasen omkleden dit rijk georkestreerde deel. Het derde en laatste deel verhaalt over beroemde veldslagen – van de Slag bij Austerlitz, Napoleons grootste zege, tot zijn ondergang bij Waterloo.

De muziek weerspiegelt de strijdlustige stemming van de keizer. Stevige drumritmes begeleiden de tocht van Napoleons onversaagde cavalerie. We volgen de meest flamboyante en controversiële figuur uit Franse geschiedenis bij zijn militaire campagnes.

Het optreden van het Geklank staat gepland rond 15.00 uur ’s middags en vindt plaats in de sporthal van Heerjansdam. Meer info over het festival: www.steijf.nl. U bent van harte welkom in Heerjansdam!

Beoordeling IJsselmonde Festival 5 november 2016.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.