Feestelijk Weihnachtsoratorium door Dutch Baroque Oude Kerk Zwijndrecht

Oude Kerk Zwijndrecht: Op 2, 9 en 10 december voert Dutch Baroque het feestelijke Weihnachtsoratorium uit in Barneveld, Vlissingen en Zwijndrecht. Weinig klassieke stukken zijn zo nauw met kerst verbonden als dit werk van Johann Sebastian Bach. Meteen bij de eerste klanken van ‘Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten’ is het feest! Onder leiding van dirigent Gerard de Wit treden op: het Dutch Baroque Orchestra op historische instrumenten, Dutch Baroque Vocal Consort, Enide Lebrocquy (sopraan), Oscar Verhaar (alt), Pablo Gregorian (tenor) en Joris van Baar (bas).

Weihnachtsoratorium en hergebruik
Bach componeerde het Weihnachtsoratorium BWV 248 voor de kerstperiode van 1734 tot en met Driekoningen 1735. Het werk bestaat uit zes afzonderlijke cantates die inhoudelijk met elkaar verbonden zijn. Bach kreeg regelmatig het verzoek om gelegenheidswerk te schrijven. Troon- bestijgingen, inauguraties, verjaardagen, begrafenissen en huwelijken moesten opgeluisterd worden door passende muziek. De werken die Bach voor dit doel schreef staan bekend als de zo genaamde ‘wereldlijke’ cantates. Om te voorkomen dat het muzikale materiaal (dat in principe slechts éénmaal werd uitgevoerd) verder ongebruikt zou blijven, gaf Bach sommige onderdelen van deze composities een nieuw leven door ze om te vormen tot kerkelijke cantates.

Het ‘hergebruiken’ van eigen werk was in Bachs tijd zeer gebruikelijk en heeft in sterke mate bijgedragen aan het ontstaan van grote delen van het Weihnachtsoratorium. Zo gebruikte Bach van de wereldlijke (verjaardag)cantates ‘Herkules auf dem Scheidewege’ BWV 213 en ‘Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten’ BWV 214 vrijwel alle koren en aria’s voor het Weihnachtsoratorium. Als opmaat naar de kerstdagen voert Dutch Baroque in één concert alle cantates van het oratorium uit met daarin natuurlijk het beroemde kerstlied ‘Ich steh an deiner Krippen hier’.

Dutch Baroque
Dutch Baroque legt zich onder leiding van Gerard de Wit toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek door professionele topmusici staat hierbij voorop. De muziek wordt in authentieke staat bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat, de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. In het voorjaar van 2023 brengt het ensemble de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Uitvoerenden Weihnachtsoratorium
Dutch Baroque Orchestra, Dutch Baroque Vocal Consort, Enide Lebrocquy (sopraan), Oscar Verhaar (alt), Pablo Gregorian (tenor), Joris van Baar (bas) en Gerard de Wit (dirigent).

Data en kaartverkoop
2 dec 2022 19:30 uur Oude Kerk, Barneveld (inleiding door Arie de Bruijn om 19:00 uur)
9 dec 2022 19:30 uur St. Jacobskerk, Vlissingen (inleiding door Arie de Bruijn om 19:00 uur)
10 dec 2022 19:30 uur Oude Kerk, Zwijndrecht (inleiding door Arie de Bruijn om 19:00 uur)

De kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar het concert. Scholieren en studenten t/m 25 jaar betalen € 15 en volwassenen € 39 – € 69. Let op: aan de deur betaalt men per ticket € 5 extra. De inleidingen zijn gratis.

Beoordeling Feestelijk Weihnachtsoratorium door Dutch Baroque Oude Kerk Zwijndrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.