De aardappel inclusief recept

Gezond Gewicht op Maat: Als BGN-gewichtsconsulente ben ik verplicht om regelmatig bij- en nascholingen te volgen om zo accreditatiepunten te behalen. Deze punten zijn nodig om lid te kunnen blijven van de beroepsvereniging (BGN).

Toen ik enige tijd geleden vertelde dat ik voor bijscholing naar het Aardappelcongres zou gaan, werd er thuis wat lachend gereageerd. Ik geef toe, het klinkt bijzonder: Aardappelcongres. Inmiddels is het congres achter de rug en ik kan niet anders zeggen dan dat het een leuk en leerzaam congres was.

De conclusie was duidelijk: de aardappel is een gezonde knol die veel goede voedingsstoffen bevat en daarom uitstekend past in een verantwoord dagmenu. Om over de veelzijdigheid van de aardappel nog maar te zwijgen……

Er werd voor gepleit om de aardappel voortaan als groente te beschouwen. Reden is dat aardappels dezelfde vitamines en vezels als groente bevatten. Wereldwijd wordt de aardappel als groente beschouwd, behalve in Nederland.

Een van de sprekers ging in op het Prikkelbaar Darmsyndroom, de meest voorkomende oorzaak van buikklachten in Nederland. Aardappels passen prima in het voedingspatroon van mensen met PDS.

En ook niet onbelangrijk: de aardappel blijkt een klimaatvriendelijke keuze te zijn!

 

100 gram aardappel (gekookt, zonder schil) bevat:

·         77 gram water

·         17,3 gram koolhydraten

·         1,9 gram eiwit

·         1,6 gram voedingsvezel

·         0 gram vet

(Bron: NEVO-tabel)

Aardappels zijn een bron van:

·         Vezels

·         Kalium

·         Vitamine C

·         Vitamine B1

·         Vitamine B6

 

Wist je dat:

 • de aardappel oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt?
 • er wereldwijd wel 5000 verschillende aardappelrassen bestaan?
 • er in Nederland meer dan 600 aardappelrassen zijn?
 • wanneer er geen koele kelderkast is, de koelkast de beste plek is om aardappelen te bewaren? Aardappels die voor patat gebruikt worden, vormen hier een uitzondering op. Bewaar deze liever op een koele plek buiten de koelkast.

 

Het was te verwachten dat we aardappels mee zouden krijgen. Ik heb gekozen voor rode krieltjes. Deze zijn prima met schil te eten. Een smakelijk recept volgt hieronder:

 

Benodigdheden voor 4 personen:

 • 750 gram rode krieltjes
 • 2 a 3 eetlepels (koolzaad)olie
 • knoflook(poeder)
 • kerrie
 • rozemarijn
 • tijm
 • (zee)zout

Bereiding:

Was de aardappeltjes en kook ze 10 minuten. Giet ze af en laat ze een beetje afkoelen. Meng ondertussen de olie met de kruiden, specerijen en het zout (niet teveel). Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappeltjes in de lengte door, doe ze in een kom en vermeng ze goed met de gekruide olie. Doe ze vervolgens in een ovenschaal of verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de aardappeltjes in het midden van de voorverwarmde oven in 20 à 25 minuten gaar. Eet smakelijk!


Met een gezonde groet, Margareth van Weert
Kijk ook eens op mijn website ww.gezondgewichtopmaat.nl of op mijn Facebook pagina

 

Beoordeling De aardappel inclusief recept.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.