De Passage

Binnenkort heropening Bistro in de Passage

Zwijndrecht: Naast het Koningshof aan de Burgemeester Jansenlaan en Koninginneweg, begrensd door de Rembrandtstraat en Van Ruysdaelstraat ligt al ruim zestig jaar de Passage. Eens het modernste winkelcentrum van Zwijndrecht en de regio.

Nu is er veel veranderd in de loop van die zestig jaar. De Koningskerk is gebouwd en afgebroken en Zwijndrecht is verder uitgegroeid. Toch is de Passage altijd blijven bestaan met een mix aan winkels en heeft er uitbreiding aan twee zijden plaatsgevonden met de Aldi als eerste en de Wibra als laatste aan de andere zijde in 1994.

Bij de opening van de Passage zat er een de Gruyter, een zelfbedieningswinkel, toen een heel nieuw concept (met snoepje van de week), nu alleen nog als museumwinkel te vinden. Nu zit er zelfs een uitvaartwinkel, iets wat toen in het geheel niet denkbaar was of voor te stellen. Een uitvaart nu is heel wat anders dan de begrafenis van vroeger.

Je ziet hier dan ook de groei en verandering van de maatschappij. Zestig jaar zat er een Patisserie en een Schoenenwinkel en zelfs een Rokerscentrum. De laatste twee zitten er nog steeds. Boulogne begon in een veel kleinere kiosk en roken was toen nog iets populairs, Reese (voorheen van Neutegem) was de schoenenwinkel waar je nu nog steeds kwaliteitsschoenen koopt.

Die constante, net als de lunchroom, zijn dragers door de tijd heen, binnenkort (maart) gaat het restaurant bistro Michel weer open onder de naam “Du Bistro” met Michel de Jong en Thomas van der Gijp. De firma Vastgoedbedrijf van Wingerden, die zeer begaan is met het winkelcentrum Passage heeft door de loop van de tijd telkens plannen ingediend voor de Passage die met wisselend succes werden ontvangen bij de Gemeente.

Bij de ontwikkelingen rondom de Koninginneweg in 2005 wilden zij al veel meer doen met de Passage, maar bleven met de plannen vastlopen. Ondertussen hebben zij laten zien dat ze met de vernieuwbouw op de kopse kant van de Koninginneweg goed aansluiten op de gerealiseerde nieuwbouw aan woningen aan de overzijde van de Van Ruysdaelstraat en Koninginneweg.

De plannen die nu nog gerealiseerd gaan worden aan de zijde van de Vijverweg volgen daar nog. De Passage heeft vroeger ooit vaker bij de Gemeente op de nominatie gestaan om te verdwijnen. Toch blijft de Passage haar bestaansrecht opeisen met een met de tijd meegaande wisselende winkelbeleving.

De Passage kent zo een lange geschiedenis van vele ondernemers, die Zwijndrecht bedienen of bediend hebben. Wijnhandel Bas Baan is er zo één wat als familiebedrijf van de DaCostastraat naar de Passage naar Walburg verhuisde, maar daar weer wegtrok naar de Burgemeester de Bruïnelaan waar ook de Fa. van Wingerden zit die in Zwijndrecht veel geïnvesteerd heeft om zo haar steentje bij te dragen (het gaat om de Passage).

De stenen die zij bijdragen aan de Passage geven zo een nieuw gezicht of aanzien van dat stuk Zwijndrecht dat rondom behoorlijk veranderd is. Waar vroeger de drukke markt er op donderdag neerstreek kent het op woensdag en zaterdag nu een kleine markt waar je gezelligheid tegenkomt.

De Passage is ruim zestig jaar een bruisend centrum in Zwijndrecht, beeldbepalend sterk en met een eigen kenmerk.

Ronald Roël

Wat een verward verhaal…

3 jaren geleden
Classics Barbershop Jeroen

Wat een onzin over de nachtburgemeester. Die heeft een aantal jaren drie dagen per week voor mij gewekt met nadruk op heeft gewerkt. De onderbemeing Classics Barbershop Jeroen heeft niets met de nachtburgemeester te maken! Ik eis een rectificatie! Afz J.S. Hoen Classics Barbershop Jeroen

3 jaren geleden

Beoordeling Binnenkort heropening Bistro in de Passage.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.