arbeid

Beelden van Pieter d’Hont in Zwijndrecht

De laatste maanden is er een duidelijke opleving voor de aandacht van werken van Pieter d’hont. Deze kunstenaar heeft een groot aantal werken in de openbare ruimte van Zwijndrecht staan. arbeid

Zijn belangrijkste levens werk staat op de rotonde op de Koninginneweg. De enorme fontein met het thema  samenleving. Dit werk waar in het midden een vrouw met kind centraal staat heeft op de randen van de fontein de thema’s uitgebeeld; Arbeid, Geloof, Kunst, Wetenschap.

Dit werk uit negentien zevenenzestig vormde voor hem het hoogtepunt in zijn leven. Al eerder in negentien zestig had hij Planten, wieden en oogsten  vervaardigd in opdracht van de gemeente Zwijndrecht, wat stond aan de Willem van oranjelaan maar nu prominent op de rotonde  van de Koninginneweg bij de passage. arbeid

De aandacht voor zijn werk kwam voort uit verschillende hoeken. Bij de gemeente was er aandacht voor dit kunstwerk wat aan een grondige opknapbeurt toe is maar ook bij  de burgers werd aandacht gevraagd voor dit object.

Gerard Baan was één van de aandacht vragers die het doodzonde vind dat het er zo desolaat bij ligt. Een rotonde wat als icoon er is gekomen door een initiatief van Burgemeester Slobbe in zijn tijd. Gerard Baan aldus de Brug vind het doodzonde dat men zo maar voorbij rijd aan dit iconische werk wat voor de kunstenaar maar ook voor Zwijndrecht zoveel betekend. Het ligt op een plek waar heel veel nieuwe ontwikkelingen gaan plaatsvinden 

Beelden van Pieter d’Hont in Zwijndrecht
Beelden van Pieter d’Hont in Zwijndrecht

Gerard Baan heeft meegemaakt dat de kunstenaar er aan het werk was en heeft de fontein in zijn volle glorie aan het werk gezien waarbij de mooiste dagen op Koninginnedag waren. Aangevuld met wapperende vlaggen mooi uitgelicht stond dit werk, wat de samenleving uitbeeld, in volle glorie op de rotonde bij de toenmalige brandweerkazerne. De beelden die de moeder met kind flankeren staan thematisch mooi voor de maatschappij. Arbeid, geloof, kunst en wetenschap staan fraai uitgebeeld waarbij dit voor de passanten weinig zal zeggen als men dat niet weet.

De beelden zaaien, wieden, oogsten  zijn iets bekender omdat hier door vernieling meer aandacht voor is geweest.
Toch staan of stonden er meer beelden van Pieter d’Hont in Zwijndrecht  Het gesprek uit negentien zesenzestig in het Develpark maar ook de Bison uit negentien achtenzestig  aan de Swanedrift zijn bekend. De laatste objecten zijn uitgevoerd in brons terwijl de werken op de rotondes echte beeldhouwwerken zijn.

Een heel mooi werk en zeer gewaardeerd door bewoners van het Maas pad was Sebastiaan met de (hoge) hoed. Voor dit werk het de zoon van Pieter, Sebastiaan, model gestaan. Dit beeld keek over de oever uit naar Dordrecht ter hoogte van het Marsdiep waar recent een woning verdween. Het beeld van Sebastiaan met hoed verdween eerder en is door vandaal en waarschijnlijk meegenomen voor schrootwaarde.

Meerdere beelden in Zwijndrecht en door de rest van Nederland waren dit zelfde lot beschoren. Nog steeds is er de wens dat dit beeld in een nieuwe vorm terugkomt. Dat Pieter d’Hondt een bewogen leven heeft gehad blijkt wel uit zijn beschrijving in Wikipedia. Één van zijn bekendste werken is het beeldje van de Edison wat jaarlijks uitgereikt wordt.

In de jaren zestig kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling en internationale erkenning.
Zo voorspoedig als de jaren zestig waren, zo moeizaam verliep het daaropvolgende decennium. In de jaren tachtig maakte hij nog enkele monumentale werken, zoals Jan Pieterszoon Koppelstock in Brielleen Sebastiaan met hoed.Op 24 april 1997 werd er een overzichtstentoonstelling geopend van zijn werk van de laatste tien jaar – zijn laatste tentoonstelling – waar ook koningin Beatrix bij aanwezig was. Bij deze gelegenheid werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Enkele maanden later overleed hij.

Het wachten is nu op het herstel van de fontein waar door de aandacht van raadhuis tot burgerij veel draagvlak is.

Gemiddelde score: 5.0 uit 5 (1 stemmen)
5 sterren
1
4 sterren
0
3 sterren
0
2 sterren
0
1 ster
0
Rolf Laimbock

Een van Neerlands grootste beeldhouwers!

Alleen al tientallen publieke werken van Pieter d’Hont is zo indrukwekkend, dat hij echt tot de grootste beeldhouwers van de Nederlandse kunstgeschiedenis mag worden gerekend. De toets en uitdrukkingswijze van zijn beelden staan 25 jaar zijn overlijden nog steeds overeind. Het beeld in Zwijndrecht ‘Samenleving’ is echt een hoogtepunt in zijn carrière. Geweldig dat gemeente meer aandacht besteed aan het onderhoud. stichtingdok.nl gaat met lezingen over het leven van Pieter d’Hont weer meer aandacht schenken aan de Nederlandse beeldhouwkunst.

2 weken geleden

Beoordeling Beelden van Pieter d’Hont in Zwijndrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.