Foto van de start van 39ste editie van de Toertocht Zwijndrecht (NL) – Zwijndrecht (BE)

40e editie toertocht Zwijndrecht (Nederland) – Zwijndrecht (België) vv

zaterdag 27 mei gaat de 40e editie van de wielertoertocht Zwijndrecht (Nederland) – Zwijndrecht (België)

Wethouder Jolanda de Witte (Sport) geeft rond 8.10 uur het startschot, bij het gemeentehuis, voor deze 220 kilometer lange jubileumtoer. De opbrengst van de toer gaat naar KIKA. Jolanda de Witte: “Het is mooi om deze 40 jaar wielerhistorie van Zwijndrecht – Zwijndrecht te vieren. Ik ben trots op de mensen die dit organiseren en op de samenwerking met onze Belgische buren. Van harte gefeliciteerd met dit sportieve jubileum. Ik wens iedereen een goede en mooie tocht en succes met de prestaties die neergezet gaan worden.”

Geschiedenis
De geschiedenis van de toertocht Zwijndrecht Zwijndrecht begint in 1978. Een jaar na de oprichting van de toerafdeling van DRTC (Dordtse Renners en ToerClub) ‘De Mol’, werd voor de eerste keer van het Nederlandse Zwijndrecht naar het Belgische Zwijndrecht en terug gereden. Jan Jongman, de bedenker van deze tocht, kwam met het idee door een voorval van een Belgische vrachtwagenchauffeur. Deze moest zijn lading lossen in Zwijndrecht nabij Antwerpen in België, maar toen bleek dat hij bij het bedrijf van Antwerpen in het “verkeerde” Nederlandse Zwijndrecht stond.

Begeleiding
Vanuit Nederland werden de deelnemers van de tocht jaren begeleid door motorrijders van motorclub Contact. Nu zijn er al geruime tijd gecertificeerde verkeersregelaars, dit jaar 12, die hele dag in de weer zijn om belangeloos het grote peloton veilig over de Nederlandse wegen te geleiden.
In België wordt deze begeleiding overgenomen door 10 tot 12 motoragenten. Zij wachten de deelnemers net over de grens op en escorteren het peloton met loeiende sirenes en zwaailichten door België. Dwars door Antwerpen, waar ook de Waaslandtunnel -die normaal gesproken voor fietsers verboden is- tijdelijk wordt afgezet en schoongeblazen, dus geen uitlaatgassen. Voor Nederlandse begrippen is zoiets ondenkbaar, in het wielerland België is dat gewoon mogelijk.
De deelnemers rijden in België over de grote weg, waarbij de motards alle kruispunten afzetten en het tegemoetkomende verkeer zonder pardon de kant insturen.

Route
De eerste etappe gaat grotendeels door het Brabantse land, waar vlak voor de grens, in Nispen, de eerste pauze plaats vindt. Na deze stop wordt er koers gezet richting het Belgische Zwijndrecht. Tijdens de lange pauze in Zwijndrecht (B) vindt er een officiële ontvangst plaats met toespraken van de schepen van Zwijndrecht.

De 3e etappe gaat weer onder politiebegeleiding naar de Belgisch-Nederlandse grens. Na een pauze van een half uur wordt aangezet voor de 4e etappe. Deze is vaak de zwaarste als gevolg van het oplopend aantal kilometers. Deze etappe gaat door een ander deel van west Noord-Brabant dan de eerste etappe.

De verwachte finish is rond 18.30 uur op Sportcomplex Develstein.
Burgemeester Dominic Schrijer is aanwezig om de renners weer welkom in Zwijndrecht te heten.

Programma
8.00 uur – Vertrek renners van CKV Albatros op Sportcomplex Develstein
8.10 uur – Startschot door wethouder Jolanda de Witte (Sport), Gemeentehuis, Raadhuisplein Zwijndrecht
18.30 uur – Verwachte finish op Sportcomplex Develstein, Develsingel 7A, 3333 LD Zwijndrecht met welkom door burgemeester Dominic Schrijer

 Beoordeling 40e editie toertocht Zwijndrecht (Nederland) – Zwijndrecht (België) vv.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.