RaadsFlits Gemeente Zwijndrecht

Omgevingsvisie Niet bouwen in buitengebied Zwijndrecht

Hoe ziet Zwijndrecht er in de toekomst uit? Daarover spraken ondernemers, maatschappelijke organisaties en bewoners in de afgelopen jaren met de gemeente. Van rustige woongemeente tot dynamische werkstad, verschillende varianten kwamen naar voren. In de Omgevingsvisie Zwijndrecht is de richting voor de toekomst nu beschreven. Tijdens de carrousel op 17 november bleek dat de raadsfracties zich kunnen vinden in de visie.

Zwijndrecht heeft wonen in een groene omgeving én robuuste werkgebieden. Zwijndrecht is stedelijker dan Hendrik-Ido Ambacht en kleinschaliger en groener dan Dordrecht. Zwijndrecht is multimodaal bereikbaar: met de trein, auto, fiets, boot en bus. Én Zwijndrecht is een ondernemende stad.

Niet in beton
Raadsleden zien de omgevingsvisie als een levendig document, dat niet in beton is gegoten. Wethouder Jos Huizinga (Ruimtelijke Ontwikkeling) zei toe elk jaar een omgevingstafel met de samenleving te organiseren. Op die manier worden nieuwe ontwikkelingen met elkaar besproken.

Groene buffer
Punt van zorg was het buitengebied. Voor de PvdA-fractie is bouwen in het buitengebied onbespreekbaar. Gerard Slotema: “We kunnen kiezen voor meer gestapelde woningbouw en ook de bedrijventerreinen kunnen de lucht in gaan met bouwen.” De ZPP is ook geen voorstander van bouwen in het buitengebied. De VVD-fractie attendeerde op de zienswijze van de provincie die het buitengebied als een groene buffer ziet. De ABZ-fractie noemde het heel belangrijk dat het buitengebied een parkachtige omgeving blijft. Aanvankelijk stond onderzoeken naar bouwen in het buitengebied in de visie. Dat is eruit gehaald, zo verzekerde wethouder Huizinga de vergadering.

Over de omgevingsvisie is een speciale website gemaakt, www.ongevingsvisiezwijndrecht.nl.

De gemeenteraad agendeert dit als hamerstuk voor 8 december 2020. Lees verder.Beoordeling Omgevingsvisie Niet bouwen in buitengebied Zwijndrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.